Här är de största missarna du vill undvika på loppisar.
Här är de största missarna du vill undvika på loppisar. - Foto: Pontus Lundahl/TT/Stella Pictures

Här är loppisfynden du ALDRIG ska köpa: "Direkt skadligt"

Finns det något roligare än att lyckas göra ett fynd på loppisen? Lyckan kan dock bli kortvarig om du inte har koll på vilka plagg du måste undvika. Nyheter24 listar de största missarna på loppmarknaden.


Loppmarknader ligger svenskarna varmt om hjärtat och fortsätter att vara välbesökta. Det finns många fynd att göra, men också utrymme för stora misstag. Nyheter24 har pratat med Paulina Rydén som undervisar i mode på Stockholms Universitet och forskar om hållbarhet inom modeindustrin.

Därför ska du undvika polyester på loppisen

Hon avråder loppishandlare från plagg i polyester som är ett syntetiskt material som framställs av plast. Enligt en forskningsstudie från University of Alberta har polyester en tendens att stöta ifrån vatten, men absorbera oljor från kroppen. Med tiden drar polyester åt sig svettlukt som stannar kvar i tyget.

Lukter som sätter sig i polyester är därför svåra att bli av med och du riskerar att aldrig kunna tvätta lukten ur ett plagg du har fyndat second hand. Generellt brukar polyester som material inte andas särskilt väl och kan bli väldigt varmt att bära, vilket gör att man tenderar att svettas mer i plagget.

– Vissa lukter har bitit sig fast för hårt i plagget för att försvinna, säger Paulina Rydén till Nyheter24.

Många stretchiga träningsplagg är gjorda i polyester och elastan. Foto: Stella Pictures

Det är även bra att undvika ur hållbarhetssynpunkt säger Rydén. 

– Polyester är även sämre för miljön när man tvättar, eftersom materialet släpper ifrån sig mikroplaster. Så polyester tycker jag att man bör undvika, eller åtminstone tvätta så sällan som möjligt, säger hon.

Enligt studien från University of Alberta är bomull ett material som betydligt lättare blir av med svettlukt. Bomull andas och tillåter kroppens svett att avdunsta. När plagget andas kan kroppen även hålla sig svalare och du kommer inte att svettas lika mycket som när du bär exempelvis vissa polyesterplagg.

Smarta knepen: Så gör du för att fynda på loppisen

Undvik fel sorts jeans på loppisen

Ett av världens mest populära bomullsplagg är de klassiska blåjeansen som uppfanns år 1873 av Jacob Davis och Levi Strauss. Jeans blev populärt hos arbetare under guldrushen i USA eftersom att de var slitstarka. Denim blev känt som ett starkt material som skulle hålla för hårt arbete, men dagens jeans har ofta en helt annan materialsammansättning.

Märket Levi Strauss & Co har tillverkat jeans sedan 1800-talet. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det går att fynda vintagejeans med många år på nacken som fortfarande kan användas, men numera görs många ofta med elastan för att få dem stretchiga. Materialet uppfanns år 1958 så var uppmärksam på jeans som är producerade efter 60-talet.

Precis som polyester är elastan en syntetisk fiber. Den används för dess elastiska egenskaper men gör tyvärr att jeans inte blir lika slitstarka som de av ren bomull. De kan dessutom skadas av sköljmedel, som håller material mjuka genom att hålla dem fuktiga på mikronivå.

– För vissa material med elastiska funktioner är det faktiskt direkt skadligt att inte torka ordentligt. Deras fibrer blir svagare och får en förkortad livslängd av fukt, säger textilexperten Mats Johansson till tidningen Land.

Syntetiskt PU-läder måste undvikas på loppisen

PU-läder görs av polyuretan, vilket är ett material som ursprungligen produceras av råolja, precis som polyester. Plagg i syntetiskt skinn torkar lätt ut med tiden och har kortare livslängd än äkta läder.

Undvik därför alltid imitationsskinn när du handlar second hand, då det riskerar att spricka och flagna. Materialet är svårare att underhålla än äkta läder, och det blir svårt att rädda ett slitet exemplar av en fuskskinnjacka som du har hittat på loppmarknaden. En jacka i äkta läder slits på ett annat sätt och kommer inte att smula sönder på samma sätt som PU-läder.

– PU-läder andas dåligt, kan lätt spricka, och blir inte bättre med åldern, skriv Damernas Värld.

Vill du kunna få glädje av ett plagg länge bör du därför läsa tvättrådsetiketterna på loppmarknaden. Undvik plagg som stinker om de är gjorda av polyester. Undvik plagg med stor andel elastan, särskilt om de luktar, har töjts ut eller blivit bubbliga i strukturen. Och slutligen, undvik PU-läder som det ser ut att snöa läderflingor från.

Hittar du ovanstående material i bra skick är det dock alltid ett bättre alternativ ur miljösynpunkt än att handla dem helt nya. Göran Sundberg är lektor på Beckmans designhögskola och undervisar i design och även hållbar design. Ur hållbarhetsperspektiv tycker han att alla second hand-köp är bra.

– Det är bara positivt att kläder och accessoarer kan få ett längre liv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!