Skäller din hund mer än vanligt?
Skäller din hund mer än vanligt? - Foto: Pexels och Illustration/Nyheter24

Så får du din hund att skälla mindre – experten: "Gör den nöjd"

Skäller din hund mer än vanligt? För Nyheter24 berättar Helena Tilly, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, om potentiella bakomliggande orsaker och hur du kommer till rätta med skällandet.


Att en hund skäller från och till är ingenting anmärkningsvärt och vissa raser är mer benägna att skälla än andra.

– Vissa rasgrupper, som exempelvis jaktspetsar och vaktande hundraser, är avlade för att kommunicera genom att skälla. Det har människan haft nytta av det på olika sätt, som när hunden används vid jakt eller om det är en vaktande gårdshund, säger Helena Tilly, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, till Nyheter24

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Potentiella orsaker till din hunds skällande

Men förutom att det kan vara en egenskap som rasen utvecklat, så finns det också andra orsaker som kan göra att en hund skäller mer än vanligt. 

– Om hunden är ängslig av sig, så skäller den ofta mer på saker den är rädd för. Den kan också vara orolig för att vara ensam hemma, och reagerar genom att skälla och yla för att ägaren ska komma tillbaka hem, säger Helena Tilly och fortsätter:

– En hund som inte är stimulerad på rätt sätt, kan också skälla för att den uppmanar till lek, bus och sysselsättning. Är hunden överstimulerad kan den vara stressad och skälla av samma skäl.

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan råka skada barnet"

Så får du din hund att skälla mindre

Hur går man då till väga för att få en hund att skälla mindre? 

– Aktivera hunden på ett sätt som gör den nöjd och tillfreds, då skäller de oftast mindre, konstaterar Helena Tilly.

– Skäller hunden för att den är rädd, behöver man göra den mindre rädd. Den kanske behöver en trygg plats att ligga på när det kommer besök eller träna mycket på att möta andra hundar genom att få godbitar, fortsätter hon.

Agria tipsar även om att lära in på kommando, alltså att ge hunden en belöning när den tystnar på ett kommando så som "tyst". Att lära in ett inkompatibelt beteende, så att hunden ägnar sig åt någonting som gör det svårt att skälla, är ett annat alternativ. Till exempel skulle det kunna vara att din hund bär en leksak i munnen när ni möter andra hundar. 

Helena Tilly betonar emellertid att skällande inte nödvändigtvis är någonting negativt som ska tränas bort. 

– Har du en jakt- eller vakthund så vill hundägare att de ska skälla i rätt situationer, eller om hunden påkallar uppmärksamhet när den behöver gå ut och rasta sig, så skällande är inte alltid av ondo, säger hon. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!