Här är tio goda bubbel att lägga på minnet
Här är tio goda bubbel att lägga på minnet - Foto: Systembolaget/Pexels

10 prisvärda bubbel kring hundralappen – och 3 som alltid floppar

Dags att köpa prosecco, cava eller något annat mousserande vin? Osäker på var i djungeln av hyllor du ska leta? Ta det lugnt – här listar Nyheter24 10 prisvärda bubbel som ALLTID imponerar på gästerna, och några som ärligt talat inte håller måttet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vi är nog många som vankat av och an inne på Systembolaget på jakt efter ett gott mousserande vin innan, till eller efter maten.

Vare sig det är en italiensk prosecco, en spansk cava eller en fransk crémant du vill ha, så är det här listan för dig. 

Tio goda, prisvärda flaskor bubbel runt 100 kronor att avnjuta i sällskap eller på egen hand – och tre bottennapp du inte behöver lägga dina pengar på. Utan inbördes ordning:

1. Privat, Brut Nature Reserva

Foto: Systembolaget

Pris: 129 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, kex, krusbär, päron, mineral och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader."

Sockerhalt: Mindre än 0,3 g/100 ml

10 supergoda viner som kostar runt 100 kronor

2. Amore Bianca, Prosecco

Foto: Systembolaget

Pris: 109 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, vita blommor, honungsmelon och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller som sällskapsdryck."

Sockerhalt: 1,3 g/100 ml

3. Julià & Navinès Cava Organic, Semi Seco

Foto: Systembolaget

Redaktionen tipsar! Den här cavan har varit Systembolagets bäst säljande mousserande vin flera år i rad, med 1 068 861 sålda liter under 2022. Kan så många människor kan ha fel?

Pris: 99 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, ungdomlig smak med sötma, inslag av päron, honung, krusbär, gula äpplen och citrus. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur."

Sockerhalt: 3,6 g/100ml

4. Clotilde Davenne, Cremant de Bourgogne Extra Brut

Foto: Systembolaget

Pris: 105 kronor

Vinguidens beskrivning: "Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar."

Sockerhalt: Mindre än 0,3 g/100 ml

5. Dominio Alto, Cava Brut Organic

Foto: Systembolaget

Pris: 79 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, mineral och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, till vegetariska rätter eller till plockmat."

Sockerhalt: 0,6 g/100ml

10 goda viner som gästerna alltid älskar

6. Cremant de Bourgogne, Francois Martenot Brut

Foto: Systembolaget

Redaktionen tipsar! Den perfekta "blomman". Alltid uppskattad och med lyxigt utseende.

Pris: 119 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, ljust bröd, honung och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur."

Sockerhalt: 0,6 g/100 ml

7. Perfect day, Bubbles Spumante Cuvée Extra Dry

Foto: Systembolaget

Pris: 99 kronor

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, fruktig smak med liten sötma, inslag av gråpäron, honungsmelon och fläder. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader.

Sockerhalt: 1,5 g/100ml

8. Sofia y Sebastian, Cava is Best Enjoyed with Friends Organic

Foto: Systembolaget

Redaktionen tipsar! Ett oerhört prisvärt budgetalternativ. Smakar dyrare än 79 kronor och gör sig perfekt på festen när du behöver köpa flera flaskor.

Pris: 79 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, kex och citrus. Serveras vid 6-8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader."

Sockerhalt: 0,6 g/100ml

9. Cava Stars Organic

Foto: Systembolaget

Pris: 115 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller som aperitif."

Sockerhalt: 0,4 g/100ml

10. P.Lex, Prosecco Brut

Foto: Systembolaget

Redaktionen tipsar! P.lex Prosecco är framtaget av artisten och sommeliern Petter Alexis och The Wine Team i samband med hans 15-årsjubileum som artist.

Pris: 115 kronor

Systembolagets beskrivning: "Fruktig smak med inslag av päron, persika och citrus. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur."

Sockerhalt: 1,0 g/100ml

3 mousserande viner som inte alltid uppskattas

Foto: Systembolaget

1. Martini, Prosecco. Med noter av citrusskal har proseccon från Martini en något besk-syrlig underton som inte går hem hos alla. För 105 kronor finns det bättre "crowdpleasers" att köpa.

2. Blumond, Prosecco. För några år sedan slog "det blåa bubblet" ner som en trend i sociala medier, och lyckligtvis blev den kortvarig. Är bubblet gjort på azurblåa druvor? Självklart inte – den prosecco-baserade drycken är pimpad med blå curaçao-likör och persika. Den har dessutom bara 7 procents alkoholhalt.

3. Mia, Sparkling Moscato. För söta mousserande viner är alltid en vattendelare, och med 7,2 gram socker per 100 milliliter är Mia helt klart ett bubbel som kan landa fel som sällskapsdryck.