Sugen på gin tonic? Här är åtta knep att komma ihåg
Sugen på gin tonic? Här är åtta knep att komma ihåg - Foto: Pexels

Ta din gin och tonic till nästa nivå – 8 knep som impar på gästerna

​Sugen på att slänga ihop en god gin och tonic till helgen, men trött på att den alltid smakar prick likadant varje gång? Ta det lugnt, vi hjälper dig. Här är 8 enkla knep som lyfter din gin tonic till nästa nivå – och som garanterat kommer imponera på dina gäster.


Gin och tonic är en av Sveriges mest populära drinkar, och kan varieras i all oändlighet. Ryktet säger att den härstammar från 1800-talet, när europeiska soldater och upptäcktsresande behövde skydda sig från den härjande malarian. 

Lokalbefolkningen hade sedan tidigare lärt sig använda "kinin", en ingrediens utvunnen från barken på Cinchonaträd, för att bota andra febersjukdomar.

– Kininet gjorde sig bäst i flytande form, men smakade mycket beskt. Brittiska soldater blandade därför ut kininet med vatten, socker, lime och den ginranson som var en del av deras lön. Så föddes drinken Gin och Tonic, säger Johan Höglund, professor på Linnéuniversitetet, i en artikel på skolans hemsida.

10 prisvärda bubbel kring hundralappen – och 3 som alltid floppar

8 tips för din gin och tonic - som tar drinken till nya höjder

Känner du dig lite extra påhittig, och vill hitta några nya sätt att variera din gin tonic på? Nyheter24 har samlat 8 tips som tar din drink till nya smakhöjder. 

1. Välj din gin noga

Utbudet av gin har exploderat och det finns varianter smaksatta med allt ifrån rosenblad till äpple. Varför inte testa på någon ny smakvariant, istället för din klassiska naturella gin?

2. Välj en tonic med smak

Liksom med gin finns det massor av goda, smaksatta tonics att välja bland. Många av dem finns bland läsken i din välsorterade livsmedelsbutik. Björk, blåbär, grapefrukt – vad väljer du?

3. Tillsätt en tredje smak

När Schweppes korade årets godaste gin och tonic 2022 innehöll bägge guldmedaljörernas recept mer än bara gin, tonic, is och citron. 

Bartendern Anton Petersson adderade lavendelsirap i sin drink, och hemmamixaren Mårtan Noréus toppade sin gin tonic med lingondricka. 

4. Testa ett nytt glas till din gin tonic

En klassisk gin och tonic serveras i ett långsmalt glas, men det kanske inte är så du föredrar att dricka den. Varför inte testa ett stort, kupformat glas nästa gång?

5. Välj bort saft – kör på zest

Tillhör du en av de som gillar att toppa din gin och tonic med lite citronsaft? Många bartenderns dissar just den metoden, och kör istället bara på zesten från citrusfrukten.

6. Variera din garnityr

Rosmarin, gurka, rosépeppar, granbarr – var kreativ när det kommer till dekorationerna i din gin och tonic. Faktum är att de kan bidra med mycket smak till din drink.

7. Köp små flaskor med tonic

Bartendern Linus Morgan arbetar på Hernö Gins bar i Stockholm och i en intervju med Godare tipsar han om att undvika stora flaskor med tonic.

– Det är färre bubblor i en stor flaska och bubblorna är en stor del av en gin och tonic. Dessutom försvinner bubblorna snabbare i en stor flaska om den öppnas och stängs ofta, säger han.

8. Utforska vilken ratio som passar dig

En del har fått för sig att den beska smaken i en klassisk gin och tonic inte faller dem i smaken. Men har du testat att minska mängden gin, eller addera någon sötare sockerlag eller sirap? 

Våga frångå receptet – och du kommer säkert kunna hitta en variant du gillar.

10 supergoda viner som kostar runt 100 kronor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!