Gillar du inte kaffe? Då är nog chansen att du gärna skippar ölen också.
Gillar du inte kaffe? Då är nog chansen att du gärna skippar ölen också. - Foto: Caisa Rasmussen/Anders Wiklund/TT

Gillar du inte öl? Det här kan vara anledningen: "Genetiska skillnader"

Har du svårt för kaffe och kanske till och med öl, men gillar te? Då kan det bero dina gener. Neurovetaren Janina Seubert berättar att det finns en gen som påverkar hur väl du klarar bitterhet och där av vad du kanske helst föredrar i glaset.


Har du någonsin tänkt på att folk som föredrar te framför kaffe ofta hellre dricker cider än öl? Det har vi på Nyheter24 tänkt på i alla fall.

Men stora frågor kräver stora svar, så därför vände vi oss till Janina Seubert, kognitiv neurovetare på Karolinska Institutet, för att reda ut sambandet mellan de olika dryckesvanorna.

Enligt neurovetaren kan det röra sig om tolerans eller gillande för just beska smaker.

– Barn brukar inte gillar beskt eftersom det är evolutionärt associerat med toxiska ämnen, säger Janina Seubert.

Dricker du öl? Här är misstaget du INTE ska göra: "Rätt ner i strupen"

Ölvana kan övas upp

Janina Seubert menar att man lär sig genom erfarenheter att vissa beska ämnen som just öl och kaffe inte är farliga, samt att man associerar dem med positiva effekter, alltså att man känner sig piggare eller gladare efter att ha druckit kaffe eller öl.

Men att du har lätt för att dricka ovannämnda drycker är inte bara på grund av att du tränat upp det, enligt neurovetaren.

– Dessutom finns det genetiska skillnader av bitter beroende på smakreceptorerna, säger hon.

Janina Seubert säger även att det kan röra sig om "transfereffekter" också, det vill säga att när man lär sig en viss tolerans för bitterhet så har man lättare att gilla andra beska drycker också.

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Zingo och Fanta?

Genetiska skillnader kan avgöra din tolerans

Hur man uppfattar smaken av bitterhet beror på hur vi uppfattar smaker, enligt Janina Seubert.

TAS2R38 är en gen i våra kroppar som avgör bitterheten i vad vi äter och dricker. Det finns olika varianter av genen, vilket gör att vissa människor är mer eller mindre känsliga mot bittra smaker.

Amerikanska forskare har kommit fram till att detta även påverkar hur vi äter grönsaker, vilket innebär att människor med en genvariant som gör dem känsligare för bitterhet reagerar starkare på exempelvis broccoli eller brysselkål, skriver American Heart Association.

Det finns därför människor som har svårt för drycker som just kaffe och öl, då de klassas som bittra. Att dessa personer då hellre dricker te till morgonmackan eller en cider när det är fest är därför inte helt otippat. De dryckerna är framför allt mindre beska än vad kaffe och öl är.

Det är inte alla som vill ha en kall öl i handen. Foto: Christine Olsson/TT

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan Coca-Cola och Pepsi?

Kulturella skillnader påverkar

Var du bor i världen kan ha en påverkan i ditt drickande, enligt Janina Seubert. Hon menar att det kan finnas ett starkt kulturellt inflytande i vad du föredrar att dricka. 

I exempelvis England är te mer "standard" att dricka än vad kaffe är. Samtidigt har de även en stark öltradition i det landet. 

Är du en person som gillar både te och öl? Foto: Janerik Henriksson/TT
/
/
/
te
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!