Svampen som innehåller cancerframkallande ämnet.
Svampen som innehåller cancerframkallande ämnet. - Foto: Bertil Ericson/Privat

Svampen innehåller cancerframkallande ämne – så lite bör du äta: "Innehåller gift"

Champinjoner innehåller ett giftigt ämne och det finns en rekommenderad mängd av hur mycket man bör äta. Nyheter24 har pratat med en svampexpert om vilka champinjonsorter man kan äta istället, för att undvika fenylhydraziner helt.


Champinjonen är en matsvamp som är god att tillaga på en mängd olika vis. Men man kan inte äta för stora mängder av den delikata svampen. Den innehåller nämligen det giftiga ämnet fenylhydraziner, som enligt Livsmedelsverket kan vara cancerframkallande.

Så minskar du halten fenylhydraziner i dina champinjoner

Eftersom svampen innehåller fenylhydraziner finns det en risk med att äta större mängder av svampen. Det går dock att få ner halten med fenylhydraziner, man kan till exempel koka, steka eller grilla svampen. För att få ner halten ytterligare kan man köpa konserverade champinjoner, då de innehåller en längre mängd fenylhydraziner än färska, enligt Livsmedelsverket.

Svampexpertens tips – så hittar du kantareller hela säsongen: "Växer ofta i..."

Så gör svampexperten med champinjoner

Vill man äta färska champinjoner så finns det en del man kan tänka på enligt svampkonsulenten Theresia Lückner. I en intervju med Nyheter24 berättar hon att champinjoner som gulnat i affären är något hon själv undviker.

– Jag kan inte säga hur andra människor bör göra men jag äter inte ofta gulnade champinjoner som man köper i butiken. Eftersom de innehåller gift, men också för att det finns så mycket godare svamp att plocka i naturen.

Men Theresia Lückner menar också att det finns champinjoner som är helt fria från giftet, men dessa måste oftast plocka själv. 

– Det finns vildväxande champinjoner som tillhör rodnande champinjoner som är fria från fenylhydraziner och är mycket godare än de köpta, en av dem är ängschampinjon, säger hon till Nyheter24.

Så hittar du stora kantareller – enligt svampexperten: "Leta där marken är..."

Så mycket champinjoner kan du äta varje år

Normalkonsumtionen av champinjoner är, enligt Livsmedelsverket, cirka två kilo per person och år, vilket motsvarar ett par hekto i månaden. Håller man sig till den mängden så ska svampen inte vara farlig för hälsan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!