Svampexperten tipsar om hur man hittar stora kantareller.
Svampexperten tipsar om hur man hittar stora kantareller. - Foto: Fredrik Sandberg/Martina Holmberg/TT

Så hittar du stora kantareller – enligt svampexperten: "Leta där marken är..."

Nyheter24 har pratat med svampexperten Anne-Karin Mikonaho om hur man hittar riktigt stora kantareller och vilka platser i skogen den eftertraktade svampen trivs bäst på.

Sammanfattning av artikeln
  • 19 kr

Kantarellsäsongen är här och det regniga vädret gör att det förväntas bli mycket svamp i år. Kantarellerna kommer växa ända fram till att frosten tar dem i höst, så är du på plockhumör är det hög tid att ge sig ut nu.

Nyheter24 har pratat med svampexperten Anne-Karin Mikonaho, som är svampkonsulent och regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund. Hon berättar vilka platser som svampen trivs bäst på och tipsar om hur man hittar riktigt stora kantareller.

Här trivs kantarellerna som bäst

Kantareller kan växa på flera olika platser och underlag, berättar Mikonaho. Men det finns vissa platser de tycker extra mycket om och där du bör leta först.

– Leta där marken är lite stenig och backig, vid små grusvägar i skogen och där marken är lite mossig med lite gräs, säger Mikonaho till Nyheter24.

Man bör även leta efter svamparna vid blåbärsris, i sluttningar, och i den nedre delen av backar. De trivs också bra i den delen av en sluttning som är fuktigast och kring vattendrag och trädrötter.

Svampexpertens tips – så hittar du kantareller hela säsongen: "Växer ofta i..."

Kantareller växer i klungor

Kantareller växer ofta i klungor, vilket kan vara bra att tänka på. Hittar man en kantarell så är sannolikheten stor att det växer flera i samma område, menar Mikonaho.

– Hittar du några kantareller, så växer det ofta flera där. Lyft på mossa, gräs, ris, grenar och löv.

Har man väl hittat ett bra kantarellställe brukar det löna sig att uppsöka samma plats varje år. Då kantareller trivs på samma ställe och växer där år efter år.

Så hittar du stora kantareller – enligt experten

Vill man ha kantareller i en stor storlek bör man välja en svampskog som är svårtillgänglig, med få besökare. I mer välbesökta skogar och gångstråk hinner kantarellerna sällan växa sig stora, eftersom kantareller växer långsamt.

– Hittar man knappnålsstora kantareller kan det ta två till tre veckor innan de når plockstorlek. Med plockstorlek menar jag större än en gammal femkrona, minst tre centimeter i diameter. Men då krävs regn, annars torkar de bort, säger Anne-Karin Mikonaho till Nyheter24.

Mathias, 32, hade sex med naturen i "Outsiders" – så lever han i dag

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!