Stockholm

Pride

Pride, Priderörelsen eller Pridefestivalen har sitt ursprung i gayrörelsen som har stått för att folk ska vara stolta över sin sexuella identitet och könsidentitet. Namnet kommer från engelskans gay pride som betyder ungefär ”homosexuell stolthet”.

Den främsta symbolen är regnbågsflaggan. Andra vanliga symboler är grekiska bokstaven lambda, samt den rosa och svarta triangeln som återtagits från att ha varit markör i nazistiska koncentrationsläger.

Rörelsen har sitt upphov i Stonewall-upproret som skedde 1969 när HBTQ-personer slogs för sina rättigheter utanför ikoniska gaybaren Stonewall i New York, USA. Pride har utvecklas till en term för hela HBTQ+-rörelsen.

I samband med Pride så anordnas festivaler och parader. De största i världen är Berlin Pride, San Francisco Pride och Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras.

I Sverige hålls flera årliga pridefestivaler där de största är Stockholm Pride (sedan 1998), Malmö Pride (sedan 1995) och West Pride Göteborg (sedan 2007). Fredrik Reinfeldt var den första svenska statsministern som deltagit i tåget.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.