Stockholm

Därför är Limassol i Cypern en perfekt Medelhavsstad

1 av 2
. Foto: Wikimedia
2 av 2
. Foto: Londa Hotel

I Cyperns näst största stad hittar du det mesta. Antika ruiner, modern arkitektur och trendigt uteliv.


Börja dagen i Limassol vid havet. Familjer och kompissällskap fyller de asfalterade stråken. Precis där havet bryts mot stenigt land ser man folk dyka i och komma upp i en kaskad av vitt skum. I palmernas skugga står marknadsstånd med en salig blandning av hantverk, krimskrams och färsk mat. Apelsiner blir juice och majskolvar grillas på glödande kol till de får mörkt gyllene ton.

– Jag står här varje dag så länge det finns människor, berättar köpmannen Cristos medan han stryker en majskolv med smör som omedelbart smälter, och fortsätter:

– Det blir nästan alltid fram till midnatt, till och med barnfamiljerna stannar så länge. Det är här vi lever våra liv.

Här hittar du flyg till Limassol

Limassols strand

Uråldrig plats med ung själ

Majsen är ljuvligt söt och juicen i andra handen smakar solsken. Men även om Cristos har rätt i att det är mycket puls på stranden är det innanför den som Limassols hjärta slår. I givakt bredvid den hårt trafikerade promenaden breder moderna höghus ut sig som ett betongvärn mot den historiska stadskärnans kvarter. Bland de trånga medeltida gränderna runt Anexartisias ligger Saripoloutorget där ett vimmel av frukt och grönt i alla regnbågens färger är till salu.

Vid de tätt stående kaféborden sitter eleganta äldre herrar och nickar till i hettan. Limassol är mycket äldre en dem. Närmare bestämt en uråldrig plats mittemellan de antika lämningarna Amathus och Kourion. Det finns ruiner som tyder på att människor bott i området redan för sextusen år sedan. Men själen ung och nyvaken som en rusig vårdag. På vandring uppför shoppingstråket Agios Andreou, strösslad med butiker och vinkällare, måste man försiktigt kryssa mellan snabba bilar. Framför restaurangerna har bord och stolar ställts hela vägen ut i vägbanan.

– Limassol är en bra plats att bo på, hävdar djupt solbrände Cristof som inleder ett samtal utanför en namnlös taverna och uppmanar:

– Beställ nu vad vi vill från menyn!

Saripoloutorget i Limassol

Om du hunnit bli sugen på Limassol, så kan du köpa flygbiljetter dit här.

God mat på Columbia Plaza

Men hungern har inte hunnit slå till. Staden kräver fortfarande mer utforskande. En kort promenad bort finns populära Folk Art Museum som i ett välbevarat gammalt hus visar traditionella hantverksföremål. Men bredvid är moderna Columbia Plaza, som omges av grill- och cocktailbarer, mer intressant. Det symboliserar på många sätt hur det nutida Limassol vaknar även bland sina äldsta portaler och pelare. Från intilliggande Tekniska Universitetet spiller studenterna in på den flotta innergården för en tallrik nybakad durumvetepasta på La Boca.

Columbia Plaza Steak House på Cypern
Bildkälla Columbia Plaza

Yermasogeias pigga uteliv

Att Limassol är en pigg stad märks inte minst i turistdistriktet Yermasogeias. ”Turist” är i själva verket ett missvisande prefix på området som ligger bredvid Dasoudistranden. Hotellen är i och för sig många, men framför allt är det en stadsdel som lockar lokalborna med sitt uteliv. Redan på eftermiddagarna flockas de trendkänsliga för att påbörja nattsuddet med god mat, och vid den livliga piren där artärgatan Makariou III svänger västerut ligger krogarna på rad framför parkerade BMW med nedfälld sufflett. Det går att hitta något för alla smaker – jazzigt, glammigt eller sportigt. Besökarna är därefter, en brokig blandning av fashionabla unga med svallande hår och tatueringar som trängs med modesta medelålders par.

Boka din resa till Limassol här.

Över en kopp gott kaffe på art deco-inspirerade Brio sveper mörkret in som en sammetsfilt. Stadens ljus tänds sakta och på gatan har flip-flops börjat bytas mot höga klackar som på drömmande fotsteg är på väg mot ett svettigt dansgolv. Ett mellanting är Momo, en japansk restaurang med stor utomhuslounge som vetter mot den brusande boulevarden. De serverar cypriotiska tolkningar av sushi med grönsaker. Vinet är gott. Limassol doftar hav, ljuder av musik, och historiens rejäla vingslag är välkomna fläktar i den varma storstadspulsen. Det är en utmärkt Medelhavsstad för dig som vill ha både kultur och puls på semestern.

Limassol Marina på kvällen
Bildkälla Wikimedia

BO HÄR

Hippa boutiquehotellet Londa Beach Hotel har fem stjärnor och stilrena rum inredda av det italienska designteamet Caruzzo Rancati.

Adress: 72 Georgiou A Street Potamos Germasogeia Limassol 4048, Cyprus

Londa Hotel Terrace Bar i Limassol på Cypern
Bildkälla Londa Hotel

massagesäng med havsutsikt på Londa Hotel i Limassol på Cypern

Det familjeägda lägenhetshotellet Jasmine Hotel ligger i en apelsinlund 150 meter från havet.

Adress: Panayioti Tsangari, Limassol 4663, Cypern

Amathus Beach Hotel ligger lite off, men det kan vara en fördel om man inte vill vara mitt i smeten. Snygg inredning, generösa rum och finfint spa.

Pool med två glas champagne på hotell Amathus Beach Hotel i Limassol

Dubbelrum hotell Amathus Beach Hotel med utsikt

Flygbiljett till Limassol hittar du här.

Denna artikel är skriven av Linda Iliste/Go Traveling Sweden. Du kan ladda ner Go Traveling Swedens app på App Store och Google Play.

Senaste nytt

Nu kan vi resa och jämföra flygbiljetter och boende igen

Publicerades: 28 Jul 2021, 12:45

Franska förslaget: Tåg mellan Paris och Malmö

Publicerades: 15 Feb 2021, 17:39

Besviken på sommaren? Här är billigaste resorna till solen!

Publicerades: 11 Jul 2017, 16:34

Världens 8 bästa surfdestinationer

Publicerades: 27 Jun 2016, 19:34

5 trendiga krogar i London du ännu inte testat

Publicerades: 27 Jun 2016, 16:07

7 hotell du aldrig skulle våga besöka

Publicerades: 27 Jun 2016, 11:59

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.