Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det kvinnliga könet

- 21/06/2010, 22:31 -

Vagina, muff, snippa, fitta – Kärt barn har många namn! Men vad är egentligen en muff? Eller en vagina? Och var sitter klitoris? Vad är egentligen ”mödomshinnan” för något?

Mödomshinnan
Är mer en gammal myt än verklighet. Det rör sig i själva verket om ett slemhinneveck vid de inre blygdläpparna, och går extremt sällan ihop som en hinna. Att man skulle kunna fastställa en kvinnas ”oskuld” genom att undersöka hennes underliv eller på grund av blödningar vid samlag stämmer inte. Visst är det inte ovanligt att man blöder vid första sexet – Men det har snarare med att man spänner sig och irriterade slemhinnor att göra!

Klitoris
Klitoris börjar långt in i kroppen och längst ut, under klitoriskappan, syns bara en liten topp! Klitoris är vaginans mest känsliga del. När kvinnan är upphetsad blir klitoris röd och sväller, precis som en penis, men mycket mindre! Klitoris kan man inte alltid se, det beror på hur stor den är och hur stor klitoriskappan är. Hos vissa syns den mycket tydligt och sticker fram som ett kort, tjockt spjut – på andra måste man lyfta på klitoriskappan för att hitta den. Den sitter inte, som man lätt kan tro, precis ovanför vaginan. Den sitter högst upp under blygdläpparna!

Inre blygdläppar
De inre blygdläpparna skyddar den innersta delen av könet. Däribland klitoris, urinröret och vaginan. Blygdläppar ser olika ut från person till person. I porrfilm är blygdläpparna ofta plastikopererade och ser alla likadana ut. I verkligheten har folk olika långa och i olika färg, och det är inte ovanligt att de också är ojämna! Somligas blygläppar syns utanpå de yttre blygdläpparna, medan andras är korta och knappt märks alls.

Vagina
Vaginan är delen som vår mens och flytningar kommer ifrån, och också delen där vi föder barn. Eller, för all del, delen där man stoppar in saker!

Urinröret
Urinröret sitter mellan vaginan och klitoris. Det är inte ovanligt att man förväxlar det här området med vart klitoris sitter, även om urinröret är mycket litet och väldigt svårt att se! Urinröret är känsligt och kan få infektioner efter sex, se till att gå på toa efter samlag för att motverka detta!

 

Så, nu vet du en massa, är du redo att prova på vårat spel Klitoriskartan och kolla om du kan hitta rätt?