- Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Hade du oskyddat sex igår?

Mystiskt nog är det så att det föds allra mest barn i Sverige 9 månader efter midsommar. Hade du sex igår? Hade du skyddet på? Inte? Vi berättar vad du gör nu!


Akut P-piller

Akut P-piller finns att köpa på Apoteket eller så kan du få det gratis på Ungdomsmottagningen. På Apoteket kostar det mellan 146,50 till 159 kronor beroende på märke.

För att få reda på öppettider och din ungdomsmottagning kan du ringa den rikstäckande sjukvårdsupplysningen som ger dig möjlighet att få råd och prata med en sjuksköterska. De nås på 0771-11 77 99 är gratis samt öppen dygnet runt.

Akut P-pillet ska helst tas 12 timmar efter samlag eller högst tre dygn efteråt. Inom 12 timmar är det 1 kvinna på 200 som blir gravid.

För att vara säker bör du ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter att du tagit ditt Akut P-piller. Man kan få mensliknande blödningar vid samma tidpunkt som mensen brukar infinna sig trots graviditet.

 

Testa för könssjukdom

Alla könssjukdomar kan smitta efter ett samlag. Det är att rekommendera att gå och testa sig efter att man haft oskyddat samlag. Alla får inte symtom på sina könssjukdomar och man kan gå omkring med en smitta länge utan att märka något vilket kan leda till farlig problematik. För att få reda på din mottagningen kan du ringa den rikstäckande sjukvårduppslysningen på 0771-11 77 99 som är gratis samt har öppet dygnet runt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!