USA och Storbritannien: Inte självklart att gravida har rätt att bestämma om sin egen kropp

The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) I Storbritannien vill införa en lag som tvingar gravida kvinnor att genomgå ett kolmonoxidtest. Syftet med testet är att få reda på om den gravida kvinnan röker eller inte så att man ska kunna erbjuda henne hjälp att sluta.


Vid graviditet frågas kvinnor ut om deras vanor. Det inkluderar rökning, alkohol och övriga droger. Förslaget är framtaget för att ta reda på om den gravida kvinnans uppgifter verkligen stämmer.

Professor Mike Kelly på Nice motiverar förslaget med att rökning är farligt både för mor och barn.
-Rökning är en hälsofara under graviditeten för kvinnan och för hennes ofödda bebis på såväl kort sikt som lång sikt, och små barn som utsätts för passiv rökning lider större risk att utveckla andningsproblem.
Sa Professor Mike Kelly från NICE till BBC News.

Både NICE och barnmorskor som redan följer den här rekommendationen vill förtydliga att ingen kvinna kommer att tvingas sluta röka mot hennes vilja och att provet inte är till för att skambelägga gravida kvinnor som röker.

 

Men alla är inte positivt inställda till förslaget. Flera kritiker undrar om det här kan bara början till den utveckling man sett i USA under de senaste åren, där gravida kvinnor som brukar droger fälls för både mord och misshandel.

I Utah rubriceras olaglig abort som mord. Detta efter att en sjuttonårig flicka som blivit gravid mot sin vilja och nekats abort betalade en man 150 amerikanska dollar att misshandla henne så att hon skulle få ett missfall.

En annan kvinna i Utah dömdes till 18 månaders skyddstillsyn efter att hon vägrat kejsarsnitt vilket ledde till att en av hennes tvillingar dog.

I Arkansas jobbar man för att göra det olagligt för gravida kvinnor att röka. I Wisconsin och South Dakota får man redan omhänderta gravida som dricker alkohol eller brukar andra former av droger.

I South Carolina dömdes Regina McKnight till 12 års fängelse för bruk av droger under hennes graviditet. Fostret dog och det rubricerades som mord.

 

Kritiker menar att steget mellan obligatoriska tester och lagbrott inte är långt. Vad tycker ni? Är rökning för farligt för fostret? Bör man lagstifta mot rökning eller annat drogbruk under graviditet? Ska tester vara obligatoriska? Eller ska man lita till den gravida kvinnans egna uppgifter?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.