Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex & Blandats Ordlista

- 05/07/2010, 22:51 -
Vad är vad?

Vad är vad?

Vad är intersexualism? Vad är sterilisering, och är kastrering samma sak som sterilisering?

A

Androgener. Androgener är den övergripande termen för manligt könshormon hos ryggradsdjur. Den mest välkända androgenen är testosteron.

Andrologi. Läran om de manliga könskörtlarna och deras sjukdomar. Vad är skillnaden på andrologi och urologi? En androlog är en läkare som arbetar speciellt med sjukdomar och störningar i mannens fortplantningsorgan, inte med sexuellt överförbara sjukdomar.

Asexualitet. Asexualitet innebär att man antingen inte känner någon sexlust eller att man inte har behov av att ha sex med andra. Man kan vara asexuell och fortfarande tycka om att onanera utan att för den skull ha en dragning till att dela sin sexualitet med andra.

Asexualitet kan också innebära att man blir lika kär som andra, har samma behov av förhållande och närhet, men att just sexlusten saknas. Asexualitet kan vara kronisk eller något som sträcker sig under en längre period.

Avbrutet samlag. Avbrutet samlag innebär att mannen drar ur penis från slidan innan han får utlösning för att förhindra att kvinnan ska befruktas under samlag.

Axillism. Sexuell upphetsning av att smeka sin penis mot sin partners armhåla.

 

B

Barnmorska. Barnmorska är ett yrke inriktat på vårdområdet sexuell hälsa. Det innefattar bland annat förlossningsvård, mödrahälsovärd, gynekologisk omvårdnad, sexualrådgivning, preventivmedelsrådgivning och abortrådgivning.

Billingsmetoden. Billingsmetoden är en preventivmetod skapad av en katolsk forskare vid namn John Billings som ville att människor som inte kan eller vill använda preventivmedel skulle få en säkrare preventivmetod än ”säkra perioder”. Metoden går ut på att man undersöker kvinnans sekret för att fastställa när hon är fertil och inte.

Metoden kritiseras av World Health Organization då den i praktiken är svår att efterleva, även om de anser att den bör vara god för 97 procents skydd mot graviditet i teorin.

 

C

Celibat. Celibat innebär sexuell avhållsamhet. Det ska inte förväxlas med asexuell även om en asexuell person ofta lever i celibat. Att man lever i celibat betyder inte nödvändigtvis att man har avsaknad av en sexlust.

Cunnilingus. Oral stimulation av kvinnans könsorgan.

 

D

Dyspareuni. Smärta vid samlag hos kvinnor.

 

F

Femidom. Femidom är en kondom för kvinnor. Den är tillverkad i transparent polyurethane och har två flexibla ringar, en i varje ände. Den är lika lång som de flesta kondomer.

 

G

Gonorré. Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterien Neisseri Gonorrea och smittar vid oskyddat samlag. Gonorré kan som många andra könssjukdomar sätta sig i fler slemhinnor än könets. Som urinröret, ändtarmen och svalget.

Gonorré orsakar ofta illaluktande, gula flytningar och ger en svidande känsla när man urinerar. Symtomen liknar de man kan få av Klamydia, men är oftast kraftigare.

Eftersom Gonorré är en sjukdom som kan leda till sterilitet och farliga tillstånd som utomkvedeshavandeskap så går sjukdomen under smittskyddslagen. Om det misstänks att du blivit smittad så måste du, enligt lag, testas och behandlas om provet visar sig vara positivt. Gonorré behandles med hjälp av antibiotika.

 

H

Hypersexualitet. Är ett annat ord för överdriven sexlust och/eller sexberoende.

 

I

Intersexualism. Intersexualism är ett samlingsbegrepp för olika medicinska tillstånd där en person föds med ett kön som varken kan definieras som manligt eller kvinnligt.

 

K

Kastrering. Kastrering innebär att man avlägsnar könskörtlarna (testiklarna respektive äggstockarna) hos en människa, och på så vis gör man dem infertila. Det är en typ av sterilisering.

 

M

Matriarkat. Ordet matriarkat kommer från latinets mater som betyder moder. Ett matriarkat är, enligt antropologi, en samhälls- ekonomisk och social ordning där makten är koncentrerad till kvinnan.

Det har inte gått att hitta belägg för ett enda matriarkat i historien. De enda tillfällen där samhällen kallats för matriarkat är när ordet fått en religiös betydelse och syftar till en modergudinna.

 

P

Parafili. Parafili är benämningen på en socialt oaccepterad avvikelse från den sexuella normen inom psykiatrin. Vad som uppfattas som en parafili är i många fall socialt och kulturellt betingat.

Det som uppfattas som en psykisk störning i ett land kan ses som helt normalt i ett annat, därför är det omtvistat om parafili är ett korrekt uttryck att använda sig av inom psykiatrin. Det används dock, men enbart om det avvikande beteendet är så pass stort att det blivit ett psykiskt behov och har varat i minst sex månader.

Penisring. En penisring är en sexleksak eller ett sexhjälpsmedel som man trär över penisroten för att försvåra att mannen får ejakulation och därav förlänga tiden som mannen har erektion.

 

S

Sexolog. En sexolog kan vara en partnerskapsrådgivare, en psykoterapeut, en psykolog, en barnmorska eller någon utbildad i klinisk sexologi. Det kan också vara din granne. En sexolog kan vara precis vem som helst som i någon mån vill ge råd om sex ur ett sexologiskt perspektiv.

Det är viktigt att tänka på att sexolog inte är en skyddad titel och inte kräver en utbildning. Det är alla andra titlar som spelar roll om du vill veta om den du har att göra med har en ordentlig utbildning eller inte.

Sexologi. Sexologi är läran om människans sexualitet. Du kan inte ta en akademisk examen inom sexologi. Sexologi används inom en bred variation av ämnen, som genus och sexualitet, sexrådgivning, kroppsuppfattning och mycket, mycker mer därtill.

Slicklapp. En slicklapp är en tunn hinna av latex som man använder för att förhindra spridning av könssjukdomar även vid oralsex. Flera könssjukdomar kan smitta till slemhinnorna i munnen, som exempel Gonorré.

Spermarche. Spermarche är den första sädesuttömningen en man någonsin har. Det kan vara både spännande och jobbigt, och olika unga killar hanterar den här händelsen annorlunda.

Spermarche är en av de första sakerna som sker när en pojke börjar mogna i sin fysiska sexuella utveckling. När det händer är olika för olika individer.

Sterilisering. Sterilisering är kirurgiskt ingrepp för att ta bort fortplantningsförmågan. Att göra någon ofruktbar eller ofruktsam.

Steroidhormoner. Steroidhormoner är hormoner som kemiskt är steroider. Detta inkluderar glukokortikoider, mineralkortikoider (eller mineralokortikoider), androgener, östrogener och progesteron.

STD/STI. STD är en förkortning av engelskans Sexually Transmitted Diseases och betyder sexuellt överförbara sjukdomar. STI är en förkortning av sexually transmittable infections och betyder alltså sexuellt överförbara infektioner.

STD är vanligare att man använder, men benämningen STI kom till för att göra det tydligare att en infektion som smittar via sex inte alltid ger tydliga symtom av en könssjukdom. Typiskt exempel är HIV. STI används flitigt även i Sverige.

Säkra perioder. Säkra perioder avser perioden mellan menstruationen och ägglossningen. I teorin bör det vara väldigt svårt att bli gravid, problemet är att kvinnors cykler sällan är 100 procent regelbundna, och att spermier kan befrukta en kvinna upp till tre dagar efter samlag.

Man kan reducera risken med att bli gravid, men det är ingen fullgott skydd och vid regelbundna samlag ökar risken för att bli gravid.

 

T

Testosteron. Testosteron är den viktigaste av androgenerna. Hos män bildas testosteron i testiklarna. Hos kvinnor bildas testosteron i äggstockarna. Hormonet är viktigt för hälsan hos både män och kvinnor och påverkar bland annat immunförsvar, skelett och könsdrift.

 

V

Veneris. Veneris är en äldre benämning på könssjukdomar. Namnet kommer från den romerska kärleksgudinnan Venus.