Tisdag 18 Jan
Stockholm

Bladlössen som samlar könssjukdomar för skojs skull

När man tänker på sex i djurriket så går tankarna lätt till att det bara är till för reproduktion, att starkast får para sig och sedan är det inte mycket mer med det. Detta har visat sig inte stämma. Flera djurarter har sex för nöjes skull, oralsex, analsex, vaginalsex och en del apor har det i en massa lustiga ställningar precis som vi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Men nu förvirras två forskare i Arizona av en art av bladlöss. Honan kan klona sig själv. Hon föder oftast inte ungar. Varför ska hon göra det? Om hon duger, varför inte bara skapa en till bra kopia?

Men djuret har fortfarande sex. Utan att få ungar. Efter år av observation kom Nancy Moran och Helen Dunbar på Universitet i Tucson, Arizona, fram till att det helt enkelt måste vara så att bladlössen har sex enbart för att få sexuellt överförbara sjukdomar. Varför vill djuret ha det? Det vet de inte. De kan bara inte komma på ett enda annat skäl till varför honan skulle vilja ha sex.

Sex & Blandat undrar om forskarna kanske skulle sluta observera så förbaskat, komma ut i solljuset och träffa lite folk. Om man tror att enda poängen med sex är att skaffa ungar eller skryta med sitt track record om olika nasty könisar, då har livet nog blivit lite väl sorgligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela