Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intervju: Så sköter du din intimhygien

- 09/07/2010, 15:49 -
Du tvättar dig väl inte för mycket?

Du tvättar dig väl inte för mycket?

Hanna Fridén

Hur sköter man sin intimhygien? Hur ofta och med vilka produkter? Kan man få problem om man gör fel?

Det är vanligt att man tvättar sina kön för mycket och fel. Man tänker sällan på att könet till stor del sköter sin egen rengöring, och mycket av kroppens egna hälsosamma vätskor ses ofta som onaturliga och smutsiga.

Övertvättning kan leda till en mängd problem som kan framkalla ångest om man inte vet vad det beror på eller hur man ska hantera dem.

Vi bestämde oss för att prata med Eva Lidman, legitimerad barnmorska på RFSU-kliniken om hur man ska tvätta rätt för att slippa problem.

Hur ska man tvätta?

- Man kan tvätta en eller max två gånger om dagen. Framförallt ska man tänka på att undvika tvål och bara tvätta med vatten. Parfymerad tvål i underlivet torkar ut och irriterar slemhinnorna, och det gäller även vanlig duschkräm.

Men om man gärna vill använda tvål, finns det alternativ?

- Vill man tvätta med tvål så ska man tänka på att inte komma åt slemhinnorna, det vill säga blygläpparna och in mot slidöppningen. Många tvättar alldeles för grundligt och tänker inte på att könet sköter sin egen renhållning.

- Om man ändå vill tvätta sig med något annat än vatten så kan man tvätta sig med oparfymerade oljor som barnolja och olivolja. Det finns produkter som är framtagna just för underlivshygien.

– Tvål med ett PH-värde som är anpassat efter slemhinnorna och det innehåller oftast ingen eller väldigt lite parfym.

Vad är riskerna med att tvätta fel?

- Man kan bli torr och lätt få sprickor och irritation. Om slemhinnan är torr när man har sex kan det bli sprickor och göra ont och det kan uppstå mycket små blödningar.

– På andra ställen på kroppen som armar tycker vi oftast att det är självklart att man inte ska överanvända parfym och smörja in sig när det blir torrt. Underlivet är inget undantag.

- Man ska också tänka på att övertvättning eller dålig torkning kan öka risken för svamp. Man ska se till att torka sig ordentligt efter att man har tvättat sig.