Du tvättar dig väl inte för mycket?
Du tvättar dig väl inte för mycket? - Foto: Hanna Fridén

Intervju: Så sköter du din intimhygien

Hur sköter man sin intimhygien? Hur ofta och med vilka produkter? Kan man få problem om man gör fel?


Tvätta snorren

Det är lagom att tvätta snoppen ungefär en gång om dagen. Man kan göra rent genom att dra tillbaka förhuden och gnugga lite runt ollonet. Det räcker att använda ljummet vatten. Tvättar man sig ofta eller använder tvål kan huden bli uttorkad och börja svida och klia.

Oftast är det som ser ut som små gulaktiga prickar och knottror på snoppen och pungen bara helt ofarliga talgkörtlar.

Det är vanligt att man tvättar sina kön för mycket och fel. Man tänker sällan på att könet till stor del sköter sin egen rengöring, och mycket av kroppens egna hälsosamma vätskor ses ofta som onaturliga och smutsiga.

Övertvättning kan leda till en mängd problem som kan framkalla ångest om man inte vet vad det beror på eller hur man ska hantera dem.

Vi bestämde oss för att prata med Eva Lidman, legitimerad barnmorska på RFSU-kliniken om hur man ska tvätta rätt för att slippa problem.

Hur ska man tvätta?

- Man kan tvätta en eller max två gånger om dagen. Framförallt ska man tänka på att undvika tvål och bara tvätta med vatten. Parfymerad tvål i underlivet torkar ut och irriterar slemhinnorna, och det gäller även vanlig duschkräm.

Men om man gärna vill använda tvål, finns det alternativ?

- Vill man tvätta med tvål så ska man tänka på att inte komma åt slemhinnorna, det vill säga blygläpparna och in mot slidöppningen. Många tvättar alldeles för grundligt och tänker inte på att könet sköter sin egen renhållning.

- Om man ändå vill tvätta sig med något annat än vatten så kan man tvätta sig med oparfymerade oljor som barnolja och olivolja. Det finns produkter som är framtagna just för underlivshygien.

– Tvål med ett PH-värde som är anpassat efter slemhinnorna och det innehåller oftast ingen eller väldigt lite parfym.

Vad är riskerna med att tvätta fel?

- Man kan bli torr och lätt få sprickor och irritation. Om slemhinnan är torr när man har sex kan det bli sprickor och göra ont och det kan uppstå mycket små blödningar.

– På andra ställen på kroppen som armar tycker vi oftast att det är självklart att man inte ska överanvända parfym och smörja in sig när det blir torrt. Underlivet är inget undantag.

- Man ska också tänka på att övertvättning eller dålig torkning kan öka risken för svamp. Man ska se till att torka sig ordentligt efter att man har tvättat sig.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.