Stockholm

Vill du vara fin får du lida pin

. Foto: Rajesh Shetty / Scanpix

Att skönhetsideal skiljer sig från kultur till kultur är kanske inte obekant, men vet du att samma företag som säljer produkter till oss i Sverige som utgår från vad vi anser vara hälsosamt och vackert säljer produkter till andra länder och förmedlar det motsatta?


Läs mer

Du ska inte tro på allt du hör om hälsa och skönhet.

I Indien ska du vara blek. Att ligga under solariet hela dagen eller pressa med olja ute i solen är knappast ett alternativ om du ska framstå som trendig och sexig. Nej, du ska ha solskyddsfaktor, dölja dig under parasol och ja - använda krämer som bleker din hy, trots eventuella hälsorisker. Inte ens en promenad i solen som vi skulle se som höjden av frisk leverne är att rekommendera enligt deras ideal.

Vaseline är ett av de företag som satsar på hudblekande produkter under produktnamnet Healthy White. De har bland annat lanserat en applikation på Facebook som låter folk bleka sina profilbilder. Du är kanske mer van vid deras fuktgivande produkter som Intensive Care.

I Sverige vill vi ha en lyxig bränna och strypa kaloriintaget så pass att vi skulle se undernärda ut i många andra kulturer. I vissa delar av Afrika anses det vara attraktivt att väga lika mycket som skulle stämplas som ohälsosam fetma hos oss. I Indien, Thailand och fler länder därtill är det vita det svåruppnåeliga och attraktiva.

Ibland skulle det kanske vara enklast att plocka upp hela världen, skaka runt den lite och låta folk hamna lite här och var så att den småmulliga blekisen kunde bli världens sexbomb i Indien samtidigt som den fattiga kvinnan från Afrika skulle hamna rakt på vår catwalk.

Det sägs ofta att det finns biologiska regler som styr vad vi gillar, och absolut. I alla delar av världen handlar det om att det svåruppnåeliga ses som attraktivt. Ju svårare någon gör det för sig, ju mer plåga någon utsätter sig för, desto mer attraktiva verkar vi tycka att de är.

Om det däremot har så mycket med Darwins lära att göra, eller om det överhuvudtaget har något med en reell bild av vad som är hälsosamt att göra, det kan man nog ställa sig mer skeptisk till.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.