Måndag 24 Jan
Stockholm

Lösningar på Sex & Blandats sextest

Har ni gjort sextestet? Vill ni veta vad de rätta svaren är? Vill ni se hur folk svarade? Här är alla siffror, förklaringar, hyllningar och en och annan moralpredikan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad betyder när man valt ”queer” som identitet?

Rätt svar:

Att man är emot sex och könsnormer.

62% svarade: RÄTT!

Ni har säkert hört talas om queerteori. Queerteori går ut på att ifrågasätta normer i samhället. Att man är queer innebär att man valt att inte leva efter heteronormen.

 

Vad är Toxic Shock Syndrome?

Rätt svar:

TSS är en sjukdom som orsakas av ett gift som vissa stammar av den gula stafylokocken kan bilda. Den gula stafylokocken är sexuellt överförbar men vissa är immuna mot dess konsekvenser. TSS är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan orsaka död.

88% svarade: FEL.

De allra flesta trodde att tampongsjukan var en effekt av blodproppar skapade av långvårigt tampongbärande. TSS upptäcktes på 70-talet, och då främst hos kvinnor som använde tampong, och fick därför smeknamnet tampongsjukan. Det tros att skälet till varför just kvinnor med tampong var överrepresenterade i statistiken var för att bakterierna hade en större chans att gro i tamponger. Men det rör sig alltså om en sexuellt överförbar bakterie.

 

Vilken del av mannens penis är den mest känsliga?

Rätt svar:

Ollonet.

92% svarade: RÄTT!

Ollonet är mycket riktigt den mest känsliga delen av penis. Vill man gå in på detalj så är undersidan av ollonet nära anslutningen till förhuden, frenulum, det absolut mest känsliga området och kan liknas vid kvinnans klitoris.

 

Vilken av följande sjukdomar kan du få som följd av sexuellt överförbara virus eller bakterier?

Man fick välja mellan vestibulit, hemorrojder, svamp och kondylom. Rätt svar:

Kondylom.

87% svarade: RÄTT!

Det är glädjande att så många svarade rätt, men det är ännu mer besvärande att hela 13% inte vet  att kondylom är en sexuellt överförbar sjukdom.

 

Vad menas med ”Blue Balls”?

Rätt svar:

När man blir upphetsad strömmar blod till testiklarna och penis. Om man inte får utlösning tar det längre tid för kroppen att slappna av från det här tillståndet, vilket innebär en längre tid av svullnad vilket kan innebära smärta.

52% svarade: RÄTT!

Många tror fortfarande att blue balls är något som har med sperman att göra. Så är inte fallet. Sperman lämnar inte testiklarna fören mannen får utlösning och kan inte orsaka smärta i de nedre regionerna. Kvinnor kan också få smärta om orgasm inte tar vid, då samma process sker när en kvinna blir upphetsad.

 

Vilken av följande kan man inte behandla med antibiotika?

Man fick välja mellan kondylom, gonorré, klamydia och syfilis. Rätt svar:

Kondylom.

54% svarade: FEL.

Kondylom är inte en sjukdom som man kan behandla med antibiotika. Kondylom är en sjukdom viruset HPV kan ge upphov till. Kondylomvårtor kan behandlas på andra vis, men det är en svår process och det kan ta lång tid att bli av med. Ett behandlingssätt går ut på att man fryser bort vårtorna.

 

Hur stor i procent var ökningen under 2009 i Sverige av HIV i skillnad från 2008?

Rätt svar: 8,5%

59% svarade: RÄTT eller HÖGRE!

Men det innebär fortfarande att det finns de som tror att spridningen av HIV i Sverige är mycket lägre än vad den faktiskt är. Förutom de siffror man har på alla som diagnostiserats med HIV så tror många läkare att dubbelt så många går omkring utan vetskap om att de bär på HIV-smitta. De senaste åren har procentökningen av diagnostiserade HIV-fall varit konstant. Det är värt att tänka på att folk som smittats av HIV sällan har några symtom och alltså inte vet om att de är sjuka, och väldigt få människor går och testar sig som rutin. Vem som helst kan ha HIV, tänk på det innan du struntar i skyddet eller du går in i en sexuell relation med någon utan att ni båda två har testat er. HIV går inte att bota.

 

Vad är HPV?

Rätt svar: Ett virus som ökar risken för livmoderhalscancer och kondylom.

56% svarade: FEL.

Folk har börjat få någorlunda kunskap om att HPV-viruset ökar risken för livmoderhalscancer, men få vet om att det även orsakar kondylom.

 

Är avbrutet samlag ett säkert sätt att skydda sig mot graviditet?

Rätt svar:

Nej, det är oerhört svårt att kontrollera när spermier släpps i vaginan och därför är det inte säkert.

94% svarade: RÄTT!

Bra, ni inser att det inte är lätt att kontrollera sädesuttömning till 100%

 

Vad är intersexualism?

Rätt svar:

Ett samlingsbegrepp för olika medicinska tillstånd där en person föds med ett kön som varken kan definieras som varken manligt eller kvinnligt.

52% svarade: FEL.

Kanske borde vi byta ut skräcksiffran och glädja oss åt att hela 48% svarade rätt på frågan. Det är det nog inte många siter som kan skryta med. För bara fem år sedan var det nog inte många i Sverige som överhuvudtaget hört talas om begreppet, vilket är en fröjd för alla kämpar där ute som vill upplysa om intersexuellas situation i världen.

 

Vad är kondylom?

Rätt svar:

En könssjukdom som framkallar blomkålsliknande vårtor som kan växa så tätt att det ser ut som en enda stor utväxt.

50% svarade: FEL.

Det är olyckligt att hela 50% inte känner igen sjukdomssymtom på kondylom. Kondylom är en sjukdom som kan fästa på penis, vid analöppningen, i vaginan och i slidan. Sjukdomen kan ge upphov till mycket besvär och är svårbehandlad.

 

Vad är svamp?

Rätt svar:

Du har svamp naturligt i huden men vid irritation eller nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis antibiotika så kan du få vad vi kallar för underlivssvamp.

62% svarade: RÄTT!

Helt rätt, svamp är en naturlig del av din kropp. Många skäms när de får svamp och upplever sig själva som smutsiga och potentiella smittbärara. Alla kan få svamp, och det har inte att göra med dina sexvanor eller hygien. Risk för svamp ökar om du tvättar fel, om könet blir för fuktigt på grund av att man torkar dåligt efter tvätt. Precis som du kan få svamp på andra delar av kroppen som blir utsatta för mycket fukt. Lufta ordentligt, använd inte för mycket trosskydd och se till så att könet får sköta sig själv och du minskar risken att få svamp. Men du behöver inte skämmas för det, du får inte svamp på grund av dålig hygien eller sex som många tyvärr tror och därför upplever svamp som skamligt. De allra flesta kvinnor drabbas av underlivssvamp någon eller flera gånger i livet.

 

Vad är vestibulit?

Rätt svar:

Vestibulit är en underlivssjukdom som man kan få om man skadat slemhinnorna regelbundet. Kroppen utvecklar nya nervänder på de skadade slemhinnorna vilket är mycket smärtsamt.

53% svarade: FEL.

Det var ändå fler som svarade rätt än vad vi trodde. För bara ett halvår sedan var nog kunskapen om vestibulit ute bland folk otroligt liten. Vestibulit blev uppmärksammad i Uppdrag Granskning (där bland annat Sex & Blandats redaktör Hanna Fridén var med) relativt nyligen och efter det uppmärksammades det i tidningar och i bloggar Sverige runt. Att så många ändå svarade rätt är en positiv sak. Men, vestibulit är fortfarande en väldigt vanlig sjukdom som många lider av utan att veta vad som är fel och det är svårt att hitta rätt i vården. Vi kommer inte vila fören 100% vet vad vestibulit är och hur de får hjälp för det.

 

Hur många blev diagnostiserade med klamydia år 2009?

Man fick välja mellan 10, 20, 30 och 40.000. Rätt svar:

40.000

57% svarade: FEL.

Väldigt många trodde att siffrorna var mycket, mycket lägre än vad de faktiskt är. Klamydias spridning har ökat i takt med att folk blivit mindre oroade för att smittas med sjukdomen. Många tror att de inte kommer få den, folk är slarviga med att testa sig, folk slarvar med skydd och ännu en grupp tycker inte att klamydia är någon fara för att den går att behandla med antibiotika. Ja, klamydia går att behandla med antibiotika, men den medför fortfarande risker för bland annat sterilitet samt utomkvedeshavandeskap. Kvinnor är framförallt de som skadas av klamydia, vilket kanske innebär att män inte tycker att de behöver testa sig i samma utsträckning. Det här är en tråkig attityd.

Klamydia ger inte alltid symtom. Du kan fungera helt normalt även om du gått runt med en klamydiainfektion väldigt länge. Ju längre infektionen sitter, desto allvarligare blir det, och för varje gång man smittas av klamydia ökar risken för att något ska gå riktigt fel. Ta på skyddet, den våldsamma spridningen vi ser av klamydia i Sverige idag är farlig.

 

Vilket är det mest säkra preventivmedlet mot både graviditet och könssjukdomar?

Rätt svar:

Kondom.

98% svarade: RÄTT!

Och vi är villiga att gissa på att de övriga 2 procenten kanske skojade till sig lite eller började tröttna på den massiva mängd med frågor testet har. Nämnvärt är även att inte en enda valde svarsalternativet pessar.

 

Hur vanligt är kondylom?

Man kunde välja 1 av 10, 100, 1000 eller 10.000. Rätt svar:

1 av 10.

83% svarade: FEL.

Kondylom är en oerhört vanlig sjukdom, faktiskt en av de vanligaste. Kondylom går i dagsläget inte under smittskyddslagen vilket innebär att folk hinner smitta många, kondylom kan också vara väldigt svår att upptäcka om vårtorna sitter nära livmodertappen i könet. Förutom det upplever många vårtor som väldigt skamligt och pratar sällan om att de drabbats av kondylom.

 

 

När blev det modernt bland kvinnor att ansa och/eller raka könshåret?

Rätt svar:

Innan 80-talet var det något som i princip enbart förekom inom pornografin eller hos prostituerade.

67% svarade: RÄTT!

Även om det gått trender i modet tidigare där härborttagning på sina ställen inte varit helt onormalt så stämmer det att det hårlösa ideal vi har idag är en väldigt ny företeelse. Vissa vill hävda att det är biologiskt riktigt att tända på en hårlös kvinnokropp, men det rör sig snarare om mode än något annat. En del tror också att det är mer hygieniskt att raka kroppen än att inte göra det. Detta stämmer inte.

 

 

Vad är en medicinsk abort?

Rätt svar:

En medicinsk abort innebär att man tar ett piller med progesteron som blockerar graviditetshormon och mjukar upp livmoderhalsen. Några dagar efteråt tar man en annan tablett som gör så att livmodern drar ihop sig och man stöter ut innehållet. Medicinsk abort utförs oftast i hemmet men är det väldigt smärtsamt så utförs det på sjukhuset.

62% svarade: RÄTT!

Hoppsan hejsan, med tanke på vilka snirkliga skillnader det var i svarsalternativen och att en person som inte gjort en medicinsk abort eller är ointresserad av de tekniska bitarna förmodligen inte skulle känna till svaret så måste vi ställa frågan: Hur många av er har gjort en medicinsk abort? Att abort finns som alternativ är jättebra, men man ska inte vara omedveten om hur stora riskerna att man blir gravid är för det. Även om man kan göra en abort så är det en jobbig process för kroppen både psykiskt och fysiskt och kan man undvika det genom att vara ordentlig med skydd så är det mycket, mycket bättre.

 

Vad är vaginism?

Rätt svar:

Muskelsammandragningar av slidans muskler då något försöker tränga in, exempelvis en penis, tampong eller fingrar. Kramper kan även uppstå vid tanke på penetration.

54% svarade: FEL.

Vilket ändå får sägas vara en rätt bra siffra, då 46% svarade rätt på en fråga vi trodde att fler skulle missa på.

 

Vilken av följande sjukdomar kan du vaccinera dig mot?

Svarsalternativen var könsherpes, syfilis, kondylom eller ingen.

Rätt svar:

Kondylom.

83% svarade: FEL.

De flesta trodde att man inte kunde vaccinera sig mot någon av könssjukdomarna, men det är fel. Kondylom kan man vaccinera sig mot. Vad gäller könsherpes så jobbar forskare i dagsläget med att framställa ett herpesvaccin, och man kan redan idag vaccinera hundar.

 

I vilken åldersgrupp smittas flest av könssjukdomar?

Man kunde välja mellan 15 och neråt, 15-25, 25-40, 40 och uppåt.

Rätt svar:

15-25

85% svarade: RÄTT!

Könssjukdomar smittar förvisso lika lätt oavsett om du är 15 eller 45, men det är lustigt att det är den åldersgrupp som är som mest övertygade om att de inte kommer drabbas av problem som faktiskt drabbas av problem. Slarv och en tro att man alltid kommer att vara förskonad från sjukdom leder inte sällan till just sjukdom. De som tänker sig för och är noggranna med att använda skydd klarar sig bättre.

 

Vilken av följande sjukdomar ökar allvarligt risken att man ska smittas av HIV?

Man kunde välja mellan könsherpes,  klamydia, svamp och livmoderhalscancer.

Rätt svar:

Könsherpes.

55% svarade: FEL.

Men vet ni vad? Använd bara skydd, så löser det sig. Ni måste inte veta det här för en god hälsa, det viktigaste är att ni tänker på att skydda er. Men det kan vara bra att tänka på, om ni skulle drabbas av en könssjukdom någon gång, att ni också skulle kunna ha drabbats av HIV. Man vet aldrig.

 

Hur ofta bör man tvätta sitt kön?

Rätt svar:

En gång om dagen.

55% svarade: FEL.

Vi misstänker faktiskt att ni skulle vara luriga här och välja alternativ som lät goda, sunda och inte gav intryck av övertvättning då det mest populära alternativet var att könet sköter sin renhållning själv och det näst mest populära alternativet var varannan dag. Könet har en egen renhållningsprocess, det stämmer, men det finns fortfarande skäl till varför man kan behöva tvätta sig. En lätt rengöring en gång om dagen är hälsosamt, och då bör du helst tvätta bara med vatten eller produkter speciellt anpassade för intimhygien. Även munnen sköter sin egen renhållning, men vi borstar tänderna ändå. Kroppen sköter mycket av sig självt men i små mängder kan vi hjälpa den på vägen. Resultatet är ändå positivt då överdriven rengöring av könet kan vara direkt skadligt.

 

Var kan man få en klamydiainfektion?

Alternativen var i könet, I könet, ögat och analöppningen, i könet och urinröret eller samtliga nämnda. Rätt svar:

I samtliga nämnda.

54% svarade: FEL.

Klamydia är en bakterie som många bakterier som kan slå sina klor i vilken slemhinna som helst. Gonorré och herpes beter sig likadant. Det är viktigt att tänka på när man har sex. Könssjukdomar kan smitta på andra sätt än vid penetration. Sexualundervisningen i skolan är tyvärr ofta slarviga med att ta upp detta, vilket är ett av skälen till varför folk kan råka ut för en könssjukdom utan att någonsin ha haft penetrationssex överhuvudtaget. Har du sex med en ny partner som du inte vet är fri från könssjukdomar så bör man använda sig av kondom och eller slicklapp även när man utför oralsex.

 

Är det säkert att ha oskyddat sex utan att riskera graviditet under så kallade ”säkra perioder”?

Rätt svar:

Nej, befruktning behöver inte nödvändigtvis ske under samlaget utan det kan ske upp till tre dagar efteråt.

97% svarade: RÄTT!

Bra, säkra perioder är inte så säkra som man kan tro. Inte bara på grund av ovan nämnda, utan även på grund av att det är svårt att veta när man har ägglossning. Det finns vissa verktyg som kan mäta när man har ägglossning och inte, men trots detta så är det inte helt säkert.

 

HBT-frågor står för frågor rörande homosexuella, bisexuella och transpersoner. Nyligen fick begreppet däremot ett tillskott, vilket är det?

Rätt svar:

QUEER, HBTQ-frågor.

65% svarade: RÄTT!

Bra! Många av er håller koll i nyhetsflödet, det applåderar vi! Ni andra, oroa er inte alltför mycket. Ni får trots allt inte en könis av att inte veta detta, så det är kanske ett litet trevligare fail än några av de sakerna som nämns ovanför?

 

Vad är femidom?

Rätt svar:

Femidom är en kondom för kvinnor. Den är tillverkad i transparent polyurethane och har två flexibla ringar, en i varje ände. Den är lika lång som de flesta kondomer.

70% svarade: Rätt!

Hurra, vad bra ni är! Det ska tilläggas att femidom även kan användas i analen, och då av både män och kvinnor. Men innan vi hurrar för mycket över hur duktiga ni är så måste vi fråga oss om resultatet på den här frågan inte skulle sett rätt annorlunda ut om det inte vore så att 20% vägrade svara på just den här frågan. Om det var för att de inte visste svaret så är tyvärr resultatet bara 56%

 

Vad är en penisring?

Rätt svar:

En penisring är en sexleksak eller ett sexhjälpsmedel som man trär över penisroten för att försvåra att mannen får ejakulation och därav förlänga tiden mannen har erektion.

96% svarade: RÄTT!

Ni kan era sexleksaker. Wowsas!

 

Vad är en slicklapp?

Rätt svar:

En slicklapp är en tunn hinna av latex som man använder för att förhindra spridning av könssjukdomar även vid oralsex. Flera könssjukdomar kan smitta till slemhinnorna i munnen, som exempel gonorré.

89% svarade: RÄTT!

Bra jobbat, kom nu också ihåg att använda den nu när ni lärt er att könssjukdomar kan smitta via oralsex.

 

Vilken av följande sjukdomar är du inte skyldig att söka vård för enligt smittskyddslagen?

Man kunde välja kondylom, gonorré, klamydia eller att man var skyldig att rapportera alla nämnda könssjukdomar. Rätt svar:

Kondylom går inte under smittskydslagen.

95% svarade: FEL.

De allra flesta trodde att alla könssjukdomar går under smittskyddslagen. Man kan önska att så vore fallet, speciellt med tanke på hur vanligt kondylom är och hur svårbehandlat det är. Men nej, folk kan få hur mycket kondylom de bara vill och kan smitta hur många de känner för utan att det är ett lagbrott.

 

 

Alla frågor har dubbelkollats med både FASS och behöriga läkare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela