Söndag 1 Aug
Stockholm

Intervju: När kan man använda tampong?

När kan man använda tampong?
När kan man använda tampong?. Foto: Hanna Fridén

Ibland åker tampongen in när den inte ska det vilket kan innebära att den fastnar, ger skador på slemhinnorna och en massa annat bök. Vi frågade Eva Lidman, barnmorska på RFSU-kliniken, om när man kan använda tampong.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En tampong är en rulle av vätskeabsorberande material som man för in i slidan under menstruation för att förhindra att blod lämnar slidan. Tampongen är en våra mest populära mensskydd idag.

Tyvärr använder många tampongen på fel sätt, bland annat när mensen inte är tillräklig riklig. Vi pratade med Eva Lidman, legitimerad barnmorska på RFSU-kliniken, om när det egentligen är brukligt att använda tampong.

- Tamponger ska man bara använda när det blöder mycket och byta ut efter behov. När det blöder mindre så torkar tampongerna ut underlivet vilken kan leda till små skador, säger Eva Lidman.

– När tampongen används i en omgivning som är för torr så är det lätt att den fastnar och eventuellt skadar underlivet.

- Ska man undersöka någon som använder tampong i slutskedet av mensen kan det bli väldigt svårt att få ut den utan att skada slemhinnorna i underlivet, till och med om man använder glidmedel.

Många väljer ändå att använda tampongen när man inte ska för att de uppfattar det som fräschare än att använda binda eller trosskydd.

- Tampong bör man endast använda när mensen är som mest riklig. Många väljer tampong för att de tycker det känns bekvämt och fräscht men det är bättre att använda tunna bindor eller trosskydd i slutet av mensen, avslutar Eva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela