- Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix

En dag på stan: shoppa, fika och testa för klamydia

Storbritannien är en av de länder som just nu hårdsatsar på allt vad sexuell hälsa innebär. Ledorden är sexualundervisning från tidig ålder, ökad undervisning vad gäller förståelse för den egna kroppen, empati och sex, samt att öka tillgängligheten till både preventivmedel och test för könssjukdomar så att ett hälsosamt sexliv ska bli en naturlig del av folks vardag.


Storbritannien hårdsatsar på allt som rör sexuell hälsa. Det är inte konstigt, det har länge haft ett växande problem med tonårsgraviditet och könssjukdomar. Det har blivit bestämt att sexualundervisning ska börja från och med fem års ålder, programmet Sex Education på Channel 4 har fått oväntat bra siffror och nu har en ny mottagning med barnmorskor och gynekologer öppnat – I mitten av en shoppinggalleri Wigan där det tidigare såldes skor.

Initiativet är tänkt att göra det lättare för folk att få rådgivning och testa sig - och allt är gratis. Tanken är att det ska bli en mer naturlig del av livet att vårda sin intimhälsa när det kommer lika nära inpå som shopping.

Eric Wright, delaktig i projektet, är nöjd och glad över de reaktioner de fått.

”Människorna som använder sig av kliniken har kommenterat om hur bra tillgängligheten är, och hur praktiskt det är att det ligger centralt i Wigan mitt emot busstationen och nära tågstationen.”

“Invigningen gick smidigt och helt enligt planerna, och all personal I gallerian har varit otroligt hjälpsamma med att få det hela att smälta in smidigt under övergångsprocessen”.

Säger Eric Wright till Wigan Today.

I Sverige har vi något liknande, även om det inte riktigt ligger fullt så öppet som en vanlig skobutik. RFSU har en klinik i Söderhallarna på Södermalm i Stockholm där man kan få hjälp få gratis.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.