Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En dag på stan: shoppa, fika och testa för klamydia

1 av 1

Lefteris Pitarakis / Scanpix

Sex & Blandat | 20/07/2010 15:13

Storbritannien är en av de länder som just nu hårdsatsar på allt vad sexuell hälsa innebär. Ledorden är sexualundervisning från tidig ålder, ökad undervisning vad gäller förståelse för den egna kroppen, empati och sex, samt att öka tillgängligheten till både preventivmedel och test för könssjukdomar så att ett hälsosamt sexliv ska bli en naturlig del av folks vardag.

Storbritannien hårdsatsar på allt som rör sexuell hälsa. Det är inte konstigt, det har länge haft ett växande problem med tonårsgraviditet och könssjukdomar. Det har blivit bestämt att sexualundervisning ska börja från och med fem års ålder, programmet Sex Education på Channel 4 har fått oväntat bra siffror och nu har en ny mottagning med barnmorskor och gynekologer öppnat – I mitten av en shoppinggalleri Wigan där det tidigare såldes skor.

Initiativet är tänkt att göra det lättare för folk att få rådgivning och testa sig - och allt är gratis. Tanken är att det ska bli en mer naturlig del av livet att vårda sin intimhälsa när det kommer lika nära inpå som shopping.

Eric Wright, delaktig i projektet, är nöjd och glad över de reaktioner de fått.

”Människorna som använder sig av kliniken har kommenterat om hur bra tillgängligheten är, och hur praktiskt det är att det ligger centralt i Wigan mitt emot busstationen och nära tågstationen.”

“Invigningen gick smidigt och helt enligt planerna, och all personal I gallerian har varit otroligt hjälpsamma med att få det hela att smälta in smidigt under övergångsprocessen”.

Säger Eric Wright till Wigan Today.

I Sverige har vi något liknande, även om det inte riktigt ligger fullt så öppet som en vanlig skobutik. RFSU har en klinik i Söderhallarna på Södermalm i Stockholm där man kan få hjälp få gratis.