Lördag 31 Jul
Stockholm

Farliga steroider för viktuppgång

IDEAL. I Sverige tar vi till extrema bantningsmetoder eller använder oss av farliga preparat för att hålla vikten nere. I Bangladesh äter man farliga steroider för att lyckas gå upp i vikt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I sverige ser vi annonser om olika sorters bantningspiller var vi än tittar. På internet, i tidningar och till och med på Apoteket. Det rör sig om allt mellan bluffpreparat utan verkan till riktiga farliga substanser som är drogklassade i Sverige.

I Bangladesh däremot finns det ett omvänt problem. Bangladesh är ett fattigt land där en smal kropp knappast ses som varken lyxigt, hälsosamt eller attraktivt. Ett växande problem bland fattiga kvinnor i Bangladesh som vill bli mer attraktiva, däribland prostituerade, är att de missbrukar steroider som egentligen är till för kor.

Steroiderna är i viss mån ett substitut för mat, och hjälper kroppen att lägga på mer fett och muskler. Steroiderna kostar bara en dollar för hundra tabletter, och blir alltså ett billigt substitut för mat.

Men steroiderna är farliga och leder till liknande problem som bantningspreparat eller annan extrem svält kan leda till. Däribland hjärtsjukdomar, hjärtattacker, njurproblem och benskörhet.

Missbruket är inte olikt det vi ser i Sverige idag, det är bara idealet som ser annorlunda ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela