Torsdag 5 Aug
Stockholm

Chockerande siffror: Knappt hälften vet vad kondylom är

Hälften av Sveriges ungdomar vet inte vad Kondylom är. Hela 83% vet inte om hur man skyddar sig mot det och samma mängd tror inte att sjukdomen är särskilt vanlig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Vad är kondylom?

Kondylom är en sjukdom som orsakas av det sexuellt överförbara viruset HPV och är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar. Sjukdomen går inte under smittskyddslagen, och en smittad måste varken behandla sig mot den eller informera sina sexpartners om att de kan ha fått samma smitta. En individ smittad med kondylom kan enligt Sveriges lagstiftning sprida vidare sin sjukdom utan kontroll.

Kondylom drabbar en av tio i Sverige. Hos tjejer kan vårtorna sitta på olika ställen i underlivet. I slidöppningen, de inre blygläpparna, i urinrörsmynningen, runt klitoris, på livmoderstappen och runt analöppningen. På killar kan vårtorna sitta på ollonet, runt ollonets kan, på förhudens insida, i urinrörsmynningen, på penisskaftet och runt analöppningen. På både killar och tjejer kan vårtorna även sätta sig där man har hår och vara svårupptäckta.

Sitter vårtorna långt inne och på livmoderstappen kan de vara svåra att upptäcka, speciellt om man inte vet vad man ska leta efter.

Vårtorna kan sätta sig så tätt att det liknar blomkålshuvuden. Sjukdomen kan vara svårbehandlad och kan medföra stor ångest om man inte lyckas få bukt med vårtorna

Sex & Blandat lanserade en läsarenkät för att ta reda på vad ungdomar i Sverige kan om sex, preventivmedel och könssjukdomar.

Medan majoriteten visste att kondom var det säkraste skyddet mot könssjukdomar och graviditet, samt att ungdomar var medveta om att avbrutet samlag inte var en säkert preventivmetod, var siffrorna chockerande när det kom till den sexuellt överförbara sjukdomen kondylom.

Hela 50 procent av de tillfrågade i enkäten visste inte om hur kondylom såg ut eller var det kunde sitta någonstans. 83 procent av de tillfrågade visste inte om att kondylom är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar som drabbar en av tio.

Samtidigt tror 54 procent att kondylom är en sjukdom som man kan behandla med antibiotika.

Över 1 000 ungdomar svarade på enkäten på Sex & Blandat.

50 procent av alla som svarade i testet visste inte vad kondylom var.

54 procent trodde att man kunde behandla kondylom med antibiotika.

56 procent av de som svarade i testet visste inte om att kondylom orsakas av det sexuellt överförbara viruset HPV.

83 procent Trodde att kondylom var en ovanlig sjukdom.

83 procent Visste inte om att man kunde vaccinera sig mot kondylom.

95 procent Trodde att kondylom gick under smittskyddslagen.

 

Sommar och festival en smitthohärd.

Under sommaren har svenskar mer sex än någonsin annars. Under festivaltider smittas fler ungdomar av könssjukdomar än under resten av hela året.

Även om kondom kan skydda mot många könssjukdomar så är det få som är medvetna om att kondylom kan smitta under förspel och samlag trots skydd då vårtorna kan sitta utanför det skyddade området och även dolt i håret.

Just nu pågår Stockholmsveckan i Visby, hur många ungdomar kommer smittas? Och hur många kommer berätta för sina sexpartners att de kan ha blivit smittade av en könssjukdom när de inte måste?

Kommentera
Kopiera länk
Dela