Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chockerande siffror: Knappt hälften vet vad kondylom är

1 av 1

Eric Reed / SCANPIX

Sex & Blandat | 22/07/2010 19:09

Hälften av Sveriges ungdomar vet inte vad Kondylom är. Hela 83% vet inte om hur man skyddar sig mot det och samma mängd tror inte att sjukdomen är särskilt vanlig.

Sex & Blandat lanserade en läsarenkät för att ta reda på vad ungdomar i Sverige kan om sex, preventivmedel och könssjukdomar.

Medan majoriteten visste att kondom var det säkraste skyddet mot könssjukdomar och graviditet, samt att ungdomar var medveta om att avbrutet samlag inte var en säkert preventivmetod, var siffrorna chockerande när det kom till den sexuellt överförbara sjukdomen kondylom.

Hela 50 procent av de tillfrågade i enkäten visste inte om hur kondylom såg ut eller var det kunde sitta någonstans. 83 procent av de tillfrågade visste inte om att kondylom är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar som drabbar en av tio.

Samtidigt tror 54 procent att kondylom är en sjukdom som man kan behandla med antibiotika.

Över 1 000 ungdomar svarade på enkäten på Sex & Blandat.

50 procent av alla som svarade i testet visste inte vad kondylom var.

54 procent trodde att man kunde behandla kondylom med antibiotika.

56 procent av de som svarade i testet visste inte om att kondylom orsakas av det sexuellt överförbara viruset HPV.

83 procent Trodde att kondylom var en ovanlig sjukdom.

83 procent Visste inte om att man kunde vaccinera sig mot kondylom.

95 procent Trodde att kondylom gick under smittskyddslagen.

 

Sommar och festival en smitthohärd.

Under sommaren har svenskar mer sex än någonsin annars. Under festivaltider smittas fler ungdomar av könssjukdomar än under resten av hela året.

Även om kondom kan skydda mot många könssjukdomar så är det få som är medvetna om att kondylom kan smitta under förspel och samlag trots skydd då vårtorna kan sitta utanför det skyddade området och även dolt i håret.

Just nu pågår Stockholmsveckan i Visby, hur många ungdomar kommer smittas? Och hur många kommer berätta för sina sexpartners att de kan ha blivit smittade av en könssjukdom när de inte måste?