Lördag 13 Aug
Stockholm

Överläkare Lena förklarar - Det här är kondylom.

Så undviker du att bli smittad.
1 av 2
Lena Marions, överläkare, förklarar hur kondylom smittar. Foto:
Hur behandlar man kondylom?
2 av 2
Hur behandlar man kondylom?. Foto: Sandra Qvist / Scanpix

Lena Marions, docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset förklarar hur kondylom smittar, hur det ser ut, vilka vaccin som fungerar och hur man behandlar det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hur ser kondylom ut?

Bilder på kondylom kan ses härkondylom.se samt på Vårdguiden.

Sex & Blandat lanserade häromveckan en enkät om sexualkunskap och könssjukdomar som över 1000 svenska ungdomar deltog i.  Hela 50 procent av de tillfrågade i enkäten visste inte om hur kondylom såg ut och ännu färre visste hur man kunde skydda sig och behandla kondylom.

Vi tog kontakt med Lena Marions, docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, för att reda ut vad kondylom är och hur man behandlar eventuella problem. Hon är inte chockerad över våra siffror.

- Lite oväntat, men kanske inte direkt chockerande. Jag jobbar mycket med ungdomar och jag har nog en känsla av att de flesta vet vad det är. De kommer till mig med just den oron.

Många som svarade i testet förväxlade kondylom med inflammerade talgkörtlar i underlivet som bland annat kan få av intimrakning och alltså inte har något med kondylom eller annan smitta att göra.

- Kondylom är vårtor, ofta spetsiga, som i många fall sitter vid bakre slidöppningen hos kvinnor och på penis hos män men kan sitta runt yttre könsorganen nästan varsomhelst. Ibland även runt ändtarmsöppningen och ibland inne i slidan. Hos män kan de också sitta i urinrörsmynningen och då kan det vara svårt att se dem. Det är bra att känna till att man har kondylom eftersom man då kanske kan förhindra smitta.

Lena vill understryka att kondylom inte är en farlig sjukdom, utan främst är av kosmetisk karaktär.

- Största besvären är oftast rent kosmetiska, men de kan ge kraftig klåda och ibland små sprickbildningar. Om de sitter olämpligt kan de också gå sönder och blöda. Har man nedsatt immunförsvar till exempel under graviditet så kan kondylomvårtorna bli väldigt många och stora.

Lena tycker helst att man ska avvakta innan man behandlar kondylom, då upprepade behandlingar kan innebära problem.

- Om man behandlar mycket kan man få irritation och i värsta fall ärrbildning och smärttillstånd. Det bästa är att först avvakta ett tag och om de inte försvinner spontant kan man behandla.

Det finns olika sätt att behandla kondylomvårtor. Att bränna eller frysa bort dem är två alternativ.

- Behandlingen går ut på att destruera , det vill säga förstöra vårtorna. Det kan ske genom en kräm eller lösning som man tar på vårtorna eller så kan man skära, bränna eller frysa.

Eftersom vårtorna beter sig ungefär som fotvårtor så försvinner inte viruset direkt efter behandling.

- Eftersom det är ett virus så kan man ju inte "skära" bort detta, det är framför allt symtomen man behandlar. Men när vårtorna försvinner så brukar viruset också försvinna efter ett tag. Det fungerar ungefär som med fotvårtor.

Man kan vaccinera mot kondylom, men Lena vill påpeka att det inte är det enklaste att göra och att alla vaccin mot HPV inte nödvändigtvis skyddar mot kondylom.

- Man bör vaccinera innan man blir sexuellt aktiv eller har haft särskilt många partners. Det vaccin som nu förefaller aktuellt att erbjuda i skolorna (Cervarix) innehåller inget skydd mot kondylom. Livmoderhalscancer och kondylom orsakas båda av viruset HPV och smittar på samma sätt, men det är olika typer av HPV.

Men det finns andra vaccin som skyddar och är subventionerade för flickor i åldrarna 13-17 precis som Cervarix, och självklart finns det något annat man alltid bör tänka på när man har sex.

- Gardasil ger ett visst skydd mot kondylom och är subventionerat för flickor i åldern 13-17, andra får betala själva. Att använda kondom minskar risken för att överföra HPV.
 

Lena Marions är docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.