Så undviker du att bli smittad.
1 av 2
Lena Marions, överläkare, förklarar hur kondylom smittar.
Hur behandlar man kondylom?
2 av 2
Hur behandlar man kondylom? - Foto: Sandra Qvist / Scanpix

Överläkare Lena förklarar - Det här är kondylom.

Lena Marions, docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset förklarar hur kondylom smittar, hur det ser ut, vilka vaccin som fungerar och hur man behandlar det.


Hur ser kondylom ut?

Bilder på kondylom kan ses härkondylom.se samt på Vårdguiden.

Sex & Blandat lanserade häromveckan en enkät om sexualkunskap och könssjukdomar som över 1000 svenska ungdomar deltog i.  Hela 50 procent av de tillfrågade i enkäten visste inte om hur kondylom såg ut och ännu färre visste hur man kunde skydda sig och behandla kondylom.

Vi tog kontakt med Lena Marions, docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, för att reda ut vad kondylom är och hur man behandlar eventuella problem. Hon är inte chockerad över våra siffror.

- Lite oväntat, men kanske inte direkt chockerande. Jag jobbar mycket med ungdomar och jag har nog en känsla av att de flesta vet vad det är. De kommer till mig med just den oron.

Många som svarade i testet förväxlade kondylom med inflammerade talgkörtlar i underlivet som bland annat kan få av intimrakning och alltså inte har något med kondylom eller annan smitta att göra.

- Kondylom är vårtor, ofta spetsiga, som i många fall sitter vid bakre slidöppningen hos kvinnor och på penis hos män men kan sitta runt yttre könsorganen nästan varsomhelst. Ibland även runt ändtarmsöppningen och ibland inne i slidan. Hos män kan de också sitta i urinrörsmynningen och då kan det vara svårt att se dem. Det är bra att känna till att man har kondylom eftersom man då kanske kan förhindra smitta.

Lena vill understryka att kondylom inte är en farlig sjukdom, utan främst är av kosmetisk karaktär.

- Största besvären är oftast rent kosmetiska, men de kan ge kraftig klåda och ibland små sprickbildningar. Om de sitter olämpligt kan de också gå sönder och blöda. Har man nedsatt immunförsvar till exempel under graviditet så kan kondylomvårtorna bli väldigt många och stora.

Lena tycker helst att man ska avvakta innan man behandlar kondylom, då upprepade behandlingar kan innebära problem.

- Om man behandlar mycket kan man få irritation och i värsta fall ärrbildning och smärttillstånd. Det bästa är att först avvakta ett tag och om de inte försvinner spontant kan man behandla.

Det finns olika sätt att behandla kondylomvårtor. Att bränna eller frysa bort dem är två alternativ.

- Behandlingen går ut på att destruera , det vill säga förstöra vårtorna. Det kan ske genom en kräm eller lösning som man tar på vårtorna eller så kan man skära, bränna eller frysa.

Eftersom vårtorna beter sig ungefär som fotvårtor så försvinner inte viruset direkt efter behandling.

- Eftersom det är ett virus så kan man ju inte "skära" bort detta, det är framför allt symtomen man behandlar. Men när vårtorna försvinner så brukar viruset också försvinna efter ett tag. Det fungerar ungefär som med fotvårtor.

Man kan vaccinera mot kondylom, men Lena vill påpeka att det inte är det enklaste att göra och att alla vaccin mot HPV inte nödvändigtvis skyddar mot kondylom.

- Man bör vaccinera innan man blir sexuellt aktiv eller har haft särskilt många partners. Det vaccin som nu förefaller aktuellt att erbjuda i skolorna (Cervarix) innehåller inget skydd mot kondylom. Livmoderhalscancer och kondylom orsakas båda av viruset HPV och smittar på samma sätt, men det är olika typer av HPV.

Men det finns andra vaccin som skyddar och är subventionerade för flickor i åldrarna 13-17 precis som Cervarix, och självklart finns det något annat man alltid bör tänka på när man har sex.

- Gardasil ger ett visst skydd mot kondylom och är subventionerat för flickor i åldern 13-17, andra får betala själva. Att använda kondom minskar risken för att överföra HPV.
 

Lena Marions är docent och överläkare på Kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.