Söndag 28 Nov
Stockholm

Ett myggbett mellan benen?

Sommar, sol och bad – och helt plötsligt har du en nitisk, kliande knöl i underlivet. Vafalls! Blev jag biten av en mygga där? Nej, det blev du inte. Sex & Blandat förklarar knölen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hur ser kondylom ut?

Bilder på kondylom kan ses härkondylom.se samt på Vårdguiden.

Att få knölar i underlivet, både på de inre och yttre blygdläpparna, är ett vanligt förekommande problem hos kvinnor, och inte sällan under sommaren. De kan klia, upplevas som pinsamma och ibland kan de bli så stora att det börjar göra riktigt ont. Men vad är det? Det är i varje fall inga mygbett. Sex & Blandat listar fyra möjliga förklaringar till din mystiska underlivsknöl!

Bartolinis körtlar
Svullna körtlar kan ibland misstolkas som stora finnar inuti blygdläpparna. Bartolinis körtlar är ungefär så stora som ärtor, och producerar ett sekret för att underlätta samlag. De här körtlarna kan svullna upp och då liknar det ofta stora, invärtes finnar. På grund av detta bör man inte punktera själv, utan uppsöka läkare om man är väldigt svullen om blygdläpparna. Du vill inte pricka hål på dina körtlar! I vissa fall kan detta vara ett symtom på Gonorré.

Infekterad hårsäck
Ibland kan knölarna bara vara finnar, så enkelt! Under sommaren är det många kvinnor som ansar och rakar mer än vad de gör resten av håret, och resultatet blir att det blir lättare att få både inåtvuxna hårstrån och infekterade hårsäckar. Detta kan klia en hel del, men är ofarligt. Om svullnaden är stor bör man uppsöka läkare för att se till så att det inte är något annat som spökar.

Herpes
Könsherpes är en vanlig sjukdom som en tredjedel av alla vuxna människor i Sverige bör på, dock så får inte lika många symtom eller känner igen symtomen när de uppenbaras. Herpesutbrott är typiskt när man får mycket sol, och då kan man få blåsor i underlivet som kliar och svider.

Kondylom
Kondylom är könsvårtor och kan sitta i håret på könet, i könet, i slidan och vid ändtarmsöppningen på tjejer. Sitter de längre in så kan man känna det med fingret, och man kan tro att det rör sig om en liten finne eller flera finnar.  Då bör man uppsöka läkare.

 

Om något gör ont eller besvärar dig bör du alltid uppsöka läkare, att punktera eller självmedicinera är riskabelt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela