- Foto: Hanna Fridén

Ett myggbett mellan benen?

Sommar, sol och bad – och helt plötsligt har du en nitisk, kliande knöl i underlivet. Vafalls! Blev jag biten av en mygga där? Nej, det blev du inte. Sex & Blandat förklarar knölen.


Hur ser kondylom ut?

Bilder på kondylom kan ses härkondylom.se samt på Vårdguiden.

Att få knölar i underlivet, både på de inre och yttre blygdläpparna, är ett vanligt förekommande problem hos kvinnor, och inte sällan under sommaren. De kan klia, upplevas som pinsamma och ibland kan de bli så stora att det börjar göra riktigt ont. Men vad är det? Det är i varje fall inga mygbett. Sex & Blandat listar fyra möjliga förklaringar till din mystiska underlivsknöl!

Bartolinis körtlar
Svullna körtlar kan ibland misstolkas som stora finnar inuti blygdläpparna. Bartolinis körtlar är ungefär så stora som ärtor, och producerar ett sekret för att underlätta samlag. De här körtlarna kan svullna upp och då liknar det ofta stora, invärtes finnar. På grund av detta bör man inte punktera själv, utan uppsöka läkare om man är väldigt svullen om blygdläpparna. Du vill inte pricka hål på dina körtlar! I vissa fall kan detta vara ett symtom på Gonorré.

Infekterad hårsäck
Ibland kan knölarna bara vara finnar, så enkelt! Under sommaren är det många kvinnor som ansar och rakar mer än vad de gör resten av håret, och resultatet blir att det blir lättare att få både inåtvuxna hårstrån och infekterade hårsäckar. Detta kan klia en hel del, men är ofarligt. Om svullnaden är stor bör man uppsöka läkare för att se till så att det inte är något annat som spökar.

Herpes
Könsherpes är en vanlig sjukdom som en tredjedel av alla vuxna människor i Sverige bör på, dock så får inte lika många symtom eller känner igen symtomen när de uppenbaras. Herpesutbrott är typiskt när man får mycket sol, och då kan man få blåsor i underlivet som kliar och svider.

Kondylom
Kondylom är könsvårtor och kan sitta i håret på könet, i könet, i slidan och vid ändtarmsöppningen på tjejer. Sitter de längre in så kan man känna det med fingret, och man kan tro att det rör sig om en liten finne eller flera finnar.  Då bör man uppsöka läkare.

 

Om något gör ont eller besvärar dig bör du alltid uppsöka läkare, att punktera eller självmedicinera är riskabelt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.