Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intervju: Dekadens på Dekadance

- 11/10/2010, 11:54 -
På Dekadance kan lite vad som helst hända.
1 av 2

På Dekadance kan lite vad som helst hända.

Dekadance.se

Musiken på "Deka" är oftast av elektroniskt slag.
2 av 2

Musiken på "Deka" är oftast av elektroniskt slag.

Dekadance.se

Så, var i Stockholm kan man som fetischist umgås med likasinnade? Var finns möjlighet att festa iklädd latex, omgiven av gynekologstolar, stupstockar och lekrum? Jo, på Dekadance förstås!

Till Dekadance ska man utan tvekan gå om man är fetischist och vill komma i kontakt med andra människor med liknande intressen. "Dekas" fester är välbesökta och har ett mycket gott rykte inom fetischscenen i Stockholm. På Dekadance får man vara sig själv, fullt ut och utan hämningar.

Sex & Blandat ville givetvis veta mer om denna förening och pratade därför med Marika Smith - sexinspiratör, modist samt pressansvarig för Dekadance.

 

Ni kallar er en "queer kulturförening", förklara för oss icke invigda det innebär.

– Vi är en kinky-queer kulturförening, vilket innebär att vi riktar oss till sexuellt öppensinnade personer som uppskattar sexuella uttryck som spränger gränserna för kön, sexuell läggning och andra normer som omgärdar sexualiteten.

Vad får man som medlem i Dekadance ta del av?

– Som medlem i Dekadance får man tillgång till Sveriges största fetischklubb och våra fester, kurser, evenemang och aktiviteter. Vi engagerar oss också ofta i sexualpolitiska frågor, och man har som medlem möjlighet att göra sin röst hörd i debatten på det sättet.

Får vem som helst bli medlem och om nej, varför inte?

– Alla som är över 18 år och godkänner medlemsvillkoren får bli medlemmar utan kostnad. Man förbinder sig då att följa de regler som gäller på våra fester och i föreningen.

Hur ser en typisk klubbkväll hos er ut? Vad kan man förvänta sig inför ett besök?

– Festerna har fokus på dans och musik, med stora dansgolv och rätt hög ljudnivå. Gästerna är klädda enligt vår dresscode och lokalerna är inredda efter kvällens tema. Det finns alltid "lekmöbler" på plats i ett avdelat område i lokalen, allt från stupstockar till gynekologstolar. Dessa är fria att användas av gästerna för allehanda lekar. Det är viktigt att poängtera att allt som händer är helt frivilligt, man kan hålla sig på dansgolvet om man vill det, titta på dem som leker om man vill, och delta om man hittar en partner som också är sugen. Men INGEN tvingas någonsin till något, man har inga "förväntningar" på sig som gäst.

Om man är nybörjare och vill komma i kontakt med andra inom fetischscenen för att exempelvis våga gå på nästa fest utan sällskap, vad kan man göra då?

–Det bästa sättet är att vara roddare på våra fester. Då hjälper man till att ställa i ordning lokalen innan och efter festen, tillsammans med ett glatt gäng frivilliga. Man får då fribiljett till festen och lär samtidigt känna andra som ska gå, och känner sig mycket tryggare när festen börjar.

Vad är viktigt att tänka på innan man kommer för att festa hos er, och varför?

– Det viktigaste är att man uppfyller dresscoden, som finns att läsa på hemsidan. Uppfyller man inte den kommer man inte in, även om man köpt biljett. Är man osäker på om kläderna kommer att godkännas kan man maila en bild i förväg. Vi släpper heller inte in någon utan legitimation, eftersom vi måste vara säkra på att alla är medlemmar. Alla ska kunna komma till oss och känna sig trygga, därför tillåter vi inte kameror i lokalen, och självklart har vi nolltolerans mot droger och drogpåverkade personer.

Er klubb finns till för alla som är intresserade av fetischism, "kinky sex", exhibitionism och kreativitet. Vill du förklara dessa begrepp ytterligare? Vad är det till exempel för skillnad på fetischism och “kinky sex”?

– "Kinky" är ett ord som ofta används för att beskriva alternativa sexuella uttryck som BDSM, fetischism och så vidare. Många utövare av dessa gillar inte det begreppet, då det kan indikera att det är något konstigt eller onormalt att vara till exempel fetischist. Dekadance riktar sig i första hand till fetischister, men många olika sexuella uttryck ryms inom vår verksamhet. Vi uppmuntrar till egna uttryck och kreativitet genom vår dresscode, och vi håller kurser till bland annat i hur man gör sina egna latexkläder, eller hur man binder vackra mönster på kroppen med rep, så kallad shibari. Tanken är att medlemmarna ska växa, bli snyggare, friare och gladare genom att inspirera varandra till sexuella uttryck (som ju alltså inte behöver innebära att ha sex). Exhibitionism betyder att man gillar att visa upp sig, antingen när man har sex eller bara i de kläder man har en fetisch för. Det gillar vi skarpt och stort fokus på festerna ligger på att låta folk känna sig vackra och sexiga.

Ni vill noga poängtera att ni inte är en Swingersklubb, varför och vad är skillnaden mellan en sådan och er?

– En swingersklubb syftar vanligen mer eller mindre enbart till att samla personer som gillar att ha sex med eller intill andra än sina fasta partners. Dekadance har inte en sådan inriktning, utan är en regelrätt klubb med musik och dans, där fokus ligger på umgänge, möten och sexuella uttryck. Det är ingen klubb man besöker endast för att få ligga.

Varför råder strikt fotoförbud och varför måste man vara medlem för att få gå på era fester?

– Medlemskravet och fotoförbudet är till för att garantera våra medlemmars integritet, då alla inte vill vara öppna med sitt fetischintresse. Vi vill inte heller ha dit "fluktare" som inte bidrar till stämningen genom dresscode etc utan bara vill glo på andra. Vi vill också vara säkra på att alla är införstådda med de regler som gäller.

– Ni har så kallade lekrum på era fester. Vad händer där?

Lekrummen är till för dem som gillar att utöva fetischism eller BDSM bland likasinnade. De är avskilda från dansgolvet men alla har tillträde till dem. Oftast har vi dock lekrumsvakter som håller koll på att allt är som det ska, och ser till att det inte blir för trångt för dem som leker.

Finns det någon anledning att oroa sig för att bli taffsad på eller respektlöst behandlad på Dekadance?

– Vi är extremt hårda med våra regler. Den som tafsar på någon eller beter sig störande det allra minsta åker ut direkt utan diskussion. Skulle man uppleva att någon beter sig illa kontaktar man bara någon med crew-bricka eller en vakt, så tar de hand om det. Alla ska kunna känna sig trygga. Vi har nästan aldrig problem av det här slaget, och många, framför allt unga tjejer, uppger att de känner sig mycket tryggare på våra fester än på vanliga klubbar, trots att de hos oss kan gå runt nästan nakna. Eftersom vi bara släpper in medlemmar är alla gäster införstådda med reglerna. Man rör ALDRIG vid någon utan tillåtelse, man kliver inte in i andras lekar eller på annat sätt agerar sexuellt utan inbjudan. Om någon bryter grovt mot reglerna eller vid upprepade tillfällen blir de uteslutna ur föreningen.

Dresscoden är är en viktig del av konceptet. Vad är helt rätt/ fel och vad gör man om man känner sig osäker på vad man ska ta på (eller av) sig?

– Dresscoden finns att läsa på hemsidan. Generellt gäller att lack, latex och läder alltid funkar, detsamma med uniformer av lite tjusigare modell (alltså inte camo-byxor), explicita underkläder etc. Det ska ha en kinky prägel och vi brukar säga att om folk inte vrider huvudet ur led när du går i kläderna på gatan så kommer du inte in hos oss. Vi gör ingen skillnad på kön, du kommer alltså inte in i en "vanlig" klänning bara för att du är född med kuk. Är man osäker på sin klädsel kan man maila en bild till oss för bedömning. Dresscoden syftar till att skapa en tät stämning, hålla oseriösa personer borta och för att odla klubbens särart gentemot andra kinkyklubbar med mer inriktning på BDSM och mindre på fetischism. Och såklart för att vi älskar att se folk vara sitt allra snyggaste.

Vad skiljer Dekadance och DekaXS åt?

– Vi har för närvarande två festkategorier - Deka XS och Deka Grande. Deka XS är mindre fester i en intimare lokal, ibland med ett tema med annars bara fokus på fetischism. Deka Grande är stora påkostade fester med stora dansgolv och flera DJ:s, performances, modevisningar och andra happenings. Festerna har alltid ett tema som genomsyrar hela upplägget.

Hur ser fetischscenen ut i övrigt i Stockholm?

– Det finns ett antal kinkyorienterade klubbar i Stockholm, men Dekadance är den enda utpräglade fetischklubben just nu, vad jag vet. Det finns ett växande antal butiker med fetischkläder, vilket vi naturligtvis tycker är jättekul.

Ni erbjuder era medlemmar att dela i kurser då och då för en mindre penning, vill du berätta mer om dessa?

– Då och då ordnar vi kurser i kinky-relaterade ämnen. Japansk bondagekonst, latexsömnad, pysselkvällar där man tillverkar egna smiskredskap eller liknande, en danskurs inför en burleskinspirerad fest, är några exempel. Tanken är att medlemmarna ska kunna utforska sina intresseområden, lära sig mer och utvecklas, och använda sin fetisch eller kinky-intresse för att lära sig nya saker, uttrycka sig och har roligt. Kurserna är också ett bra sätt att lära känna andra dekadancare inför kommande fester.

 

Sagt om Dekadance:

– Jag hängde mycket på Stureplan förut men tröttnade. Gemenskapen och respekten på de här klubbarna är mycket bättre än på vanliga uteställen. Alla är vänliga och trevliga, det är blandade åldrar, man blir kompis med alla.

– Jag är egentligen inte fetischist själv, men går på klubbarna för att de andra där är det. Det finns hela spektrat. Vissa löper hela linan ut och lever i alternativa förhållandeformer, ordnar badfester och poolpartyn. För andra är det mer en pikant hobby och ett kul sätt att festa, säger Dekadancebesökare till Svenska Dagbladet