Stockholm

Intervju: Snowboardproffset Chris Sörman

"Fota i bilen".
1 av 4
"Fota i bilen". Foto: Finest.se/ChrisSorman
Chris i där han trivs bäst.
2 av 4
Chris i där han trivs bäst.
Hur het?!
3 av 4
Hur het?!.
Snyggingen Chris Sörman.
4 av 4
Snyggingen Chris Sörman. Foto: Duo Blau

Ett samtal om drömmar, mål och om hur det är att dagligen få syssla med det man älskar allra mest.


Läs mer
Chris Sörmans blogg

Chris Sörman bloggar på Finest, ni hittar hans blogg här.

Tanken var att snowboardproffset Chris Sörman, 25, skulle vara Singel i stan, men så gick han och blev med flickvän den rackaren.

Sex & Blandat blev dock så inspirerade av Chris att vi valde att göra en intervju trots att vi inte kan få honom på fall.

Det här är ett samtal om drömmar, mål och om hur det är att dagligen få syssla med det man älskar allra mest.

Okej Chris, berätta lite om ditt yrke. Vad är det du gör? Vad innebär det egentligen att vara snowboardproffs? 

- Ja, var ska jag börja? Jag åker snowboard och är på resande fot ungefär åtta månader per år. Så det blir en hel del leva i resväska och jetlag. Resandet är ju såklart det absolut bästa med mitt jobb, men på samma gång det jobbigaste. Det blir mycket av allt - tävlingar, fotograferingar, filmning och olika sponsorjobb.

– De senaste åren har jag tävlat väldigt mycket. I Europa, USA och även i Japan under vintrarna och på somrarna är det full säsong med olika tävlingar i Nya Zeeland och Australien.

– Inför denna säsong ska jag dra ner på tävlandet och till största del fokusera på att filma till en snowboardfilm med Pirate movie productions - Europas största snowboardfilmbolag.

– Helt enkelt så kan man säga att jag åker en hel massa snowboard.

Hur kom det sig att det blev så? Är inte konkurrensen hård som sjutton?

– För att göra en lång saga kort, jag började hålla på med gymnastik och simhopp i mycket tidig ålder. Har alltid varit mycket för volter och allt som har med kroppskontroll att göra.

– Jag började åka skateboard när jag var runt fyra år och har gjort det sedan dess. När snowboarding började växa som vinteraktivitet hade jag inte så mycket val. Det fanns liksom inte att man kunde åka skateboard och skidor. Skidor var ju lite som att åka rollerblades - inte alls coolt.

– Efter första gången jag provade att åka snowboard var jag helt såld. Jag började tävla när jag var 13 och när jag var 15 år vann jag totala Sverigecupen och SM och började studera på snowboardgymnasiet i Malung.

– Under gymnasietiden fick jag mitt första proffskontrakt och så har det rullat på sedan dess. Jag blev lyckligt lottad och fick min dröm uppfylld.

Du bor i Jönköping som är en lite mindre stad, är du kändis där? Hur visar det sig i så fall?

– Jag ser mig verkligen inte som någon kändis. Jag vet att folk som kan snowboard vet vem jag är, men det är inte direkt sporten en vanlig Svensson har koll på.

– Just i Jönköping kanske folk har lite mer koll på vem jag är eftersom det inte direkt är någon annan från stan som pysslar med samma sak och det är inte heller så vanligt att någon från dessa södra bräddgrader lyckas snöa sig så djupt in i en total vintersport.  

Nyligen byggde du ett hus, enbart med hjälp av din pappa. Berätta om den grejen?

– Ja det var verkligen en resa, shit. Det var tur att jag inte visste vad jag egentligen gav mej in på när jag köpte tomten. Jag ritade upp mitt hus som jag ville ha det, sedan satte vi igång. Även under vinterhalvåret om jag fick en vecka över var det bara att flyga hem och snickra.

– Innan jag började bygga huset kunde jag nada. Jag har lärt mej allt eftersom, och det är verkligen en hel del.

– Jag och pappa har byggt huset helt själva och jag tror inte något byggprogram i världen är en bättre skola än den jag fick av min far. Mycket blod, svett och tårar, men nu sitter jag här på min bardisk med en kopp te i handen och det är värt varenda minut av slit.

Så du är proffs på snowboard, har ett svinsnyggt hus och ser skitbra ut. Lever du ditt drömliv?

– Dröm och dröm. Min dröm när jag var 18 var att kunna tjäna tillräckligt med pengar på att åka snowboard så att jag kunde leva på det. Att det skulle bli så här var ju långt över mina förhoppningar.

– Men människan är ju som den är. Aldrig blir man tillräckligt nöjd över det man har. Alltid strävar man efter mer och sätter upp nya mål så fort man nått sitt första.

– På ett sätt är jag glad över att vara en människa som inte nöjer sig. Då tror jag att man åstadkommer mer. Men jag skulle nog tycka det vore skönt att luta mig tillbaka emellanåt och bara njuta av det jag har, det är något jag önskar att jag var bättre på.

Vad har du för tankar om framtiden, något speciellt du vill åstadkomma?

– Jag har tusen saker jag vill göra och åstadkomma. Ibland önskar jag att man hade typ åtta liv för det finns inte en chans att jag hinner med allt jag vill göra i bara ett.

– Jag försöker leva och göra så mycket jag kan. Det sista jag vill är att ligga på dödsbädden och ångra något jag aldrig gjorde.Varför tveka ens? Bara gör det du vill, och gör det ordentligt.

Vad gör du helst på din fritid? Har du något otippat intresse?

– Alltså nej, faktiskt inte. Jag gillar nog allt det där vanliga vi åttiotalister gillar. Typ fika och fest. Vi är en förlorad generation.

Jag kan tänka mig att du reser mycket i ditt yrke, vilken är jordens bästa plats?

– Att resa är underbart. Jag har verkligen fått se mycket genom mina resor. Allt har sin charm och allt är fint på olika sätt. Det land som faktiskt fascinerat mej mest är Island. Det är ett land med en miljö som inte liknar något annat.

– Jag älskar Sverige och vill verkligen bo här. Det är ett coolt land. Man kanske inte tror det men vi ligger så långt före alla andra länder vad det gäller mode och stil så det finns inte. Kalifornien är dock mitt solklara andrahandsval.

Vem är din förebild och varför?

– Jag har nog inte direkt någon förebild. Jag tycker bara just nu att smarta, begåvade och framgångsrika människor fascinerar mej.

– Men det är inte något jag är stolt över. Man borde egentligen fascineras av typ "Olof", 45, som jobbar i gruvan nio till fem och sen åker hem till sin kära fru och barn. Han som är en otroligt simpel men lika otroligt, lycklig man.

I din blogg skriver du ganska ofta inlägg av lite filosofisk karaktär, är du en tänkare?

– Jag är en tänkare. Oj vad jag tänker. Jag hoppas och tror att jag tänker ganska bra dock. Jag tror att jag har ganska bra värderingar och tänker alltid innan jag agerar.

– Men så tänker väl alla, alla har ju egna värderingar som man själv tycker är rätt. Tur att vi är olika. Hade alla tänkt som jag skulle världen vara lite väl egoistisk och självupptagen, hehe.

Din högsta önskan?

– Jävlig cheesy och inte för jag vill ha det nu, men jag ser verkligen fram emot den dag då jag har en familj att ta hand om. Att uppfostra ett barn och skapa en lycklig familj.

– I det stora hela är det ju faktiskt därför vi lever våra liv. Det är väldigt djupt sett egentligen vår enda uppgift.  Den dagen ska jag vara otroligt stolt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.