Läsarens mens är för tidig
1 av 3
Läsarens mens är för tidig - Foto: Sxc.hu
Om man misstänker att man är gravid bör man göra ett graviditetstest
2 av 3
Om man misstänker att man är gravid bör man göra ett graviditetstest - Foto: Sxc.hu
En ny diet kan påverka kroppen och mensen
3 av 3
En ny diet kan påverka kroppen och mensen - Foto: Sxc.hu

Läsarfråga: För tidig mens

Att mensen är försenad, kommer för tidigt eller att man har mellanblödningar kan bero på en mängd orsaker.


Undrar du också över något?

Har du en fråga du behöver få svar på, kanske känns det pinsamt eller dumt att vända sig till någon i din närhet? Var bara lugn, Sex & Blandat hjälper dig. Du kan självklart vara anonym när du mailar dina frågor till Alabama på alabama@nyheter24.se

Fråga:

Hej!

Jag har en ganska så akut fråga.

I dag fick jag min mens, två veckor för tidigt. Jag tyckte att den här mensen var "ljusare" än vanlig mens. Jag har börjat på en ny diet för bara några dagar sen, kan den spela in? Har pojkvän så risken för graviditet är inte helt att utesluta.

Snälla hjälp. Vet inte vad jag ska göra.

Svar:

Hej hej!

Nu vet ju inte jag hur regelbunden din mens vanligtvis är, men eftersom du har koll på att den kommit två veckor för tidigt verkar det som att du har en relativt regelbunden mens som brukar dyka upp när den ska.

Att mensen är försenad, kommer för tidigt eller att man har mellanblödningar kan bero på en mängd orsaker. Stress, sömnbrist och just en sådan sak du nämner själv - ny kosthållning - kan spela in och röra till det lite för kroppen.

Då du skriver att risken för att du är gravid finns tycker jag att du ska göra ett graviditetstest, även om symptomen för en graviditet oftast är att mensen är försenad. Antingen kan du köpa ett hemmatest på Apoteket eller så kan du ringa till Ungdomsmottagningen och be att få komma och testa dig.

Hade man kunnat utesluta en möjlig graviditet hade jag dock svarat att jag inte tror det är någonting konstigt utan att ja, ens livsstil kan avgöra helt enkelt och ibland bestämmer sig kroppen för att liksom ställa om.

Men som sagt, testa dig för att ta reda om om du kanske är gravid.

Lycka till!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!