Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läsarfråga: Utebliven mens

Sex & Blandat | 20/06/2011 14:21

Varför uteblir mensen? Sex & Blandat ger råd.

Jag är en tjej som är 14 år. Jag fick min mens när jag var 12-13 år och där i början hade jag ett "uppehåll" i min mens och det var i två månader.
Jag var väldigt orolig då, eftersom att mina kompisar och jag hade pratat om att vissa fick sin mens men sedan "tappade" den och vissa fick aldrig tillbaka den.
Jag själv antar väl att jag vill ha barn när jag blir äldre så jag blev riktigt orolig, men det var ingenting utan jag fick tillbaka den.

Efter det har min mens varit ganska på prick faktiskt. Varje dag efter fyra veckor fick jag den. Men sist jag haft min mens nu är för ca. fyra månader sedan, alltså ett till längre "uppehåll". Jag har börjat bli väldigt orolig.

Kommer den att komma tillbaka? Har det hänt någonting med mig? Har jag slutat utvecklas, för det känns som om mina bröst har slutat växa de med? Mina kompisar, som jag berättat detta för, tycker jag borde gå till ungdomsmottagningen men helst vill jag undvika det.

Eftersom att det är mitt i stan så är det inte det roligaste att gå in dit. Men jag kommer förmodligen att göra det sen, men jag hade först gärna velat veta vad du tror.
Hade varit väldigt tacksam för svar!
MVH en tjej som har bekymmer...


Svar:

Det är normalt att mensen är lite oregelbunden i början, innan den stabiliserar sig.
Hur länge var din mens stabil? Den kanske fortfarande inte gått in i det "stabila stadiet" även om den var stabil ett tag.

Jag antar att du inte äter p-piller eftersom du skriver att du inte vill gå till ungdomsmottagningen? Annars så kan p-piller göra mensen väldigt oregelbunden och konstig.
Stress kan också leda till att mensen uteblir.

En annan sak som kan leda till utebliven mens är hård bantning/undernäring. Anorexiasjuka till exempel har ingen mens eftersom omkring 22 % av kroppen behöver bestå av fett för att man ska kunna ha en normal menscykel.

Även järnbrist kan orsaka utebliven menstruation.

Jag tror inte att du har slutat utvecklas. Brösten växer lite i perioder, så det behöver du inte vara orolig för.

Det kan till och med vara så att din mens uteblir just på grund av att du är orolig för att inte få den!
Det är vanligt att kvinnor som är oroliga för att bli gravida går och väntar på sin mens och får den uppskjuten enbart på grund av att de oroar sig för den. Kroppen är smart och vet att det inte är bra för en orolig/stressad kvinna att få barn och därför "pausar" kroppen den förmågan.

Är du riktigt orolig så bör du faktiskt gå till ungdomsmottagningen, som du skriver. Det är det allra säkraste för att få veta vad som är "fel". Det är inget konstigt eller pinsamt att gå till ungdomsmottagningen, det tyder bara på att du är en mogen tjej som tar ansvar för sin kropp!