Läsarfråga: Mens och första gången

- 10/08/2011, 14:13 -

När får man sin mens? Och hur känns det att ha sex första gången?

Hej jag har inte haft min mens ännu och jag är snart 12 och alla säger stt dom redan har haft sin första mens (dom är 12) och jag har inte! Är det normalt?

Jag har en kille som jag gärna vill ha sex med men är det för ungt? För en 12-åring? Jag är oskuld. Är det normalt att vara oskuld när man är 12?

Hur känns det att ha sex första gången? Kan du förklara? Ska man blöda första gången? Och är det bra om man blöder första gången?
Snälla svara.
Mvh Sara


Svar:

Det är helt normalt att inte ha fått sin mens vid 12 års ålder. Det är väldigt olika när man får sin första mens. En del får den när de är 9 år, andra när de är 16. Oroa dig inte, den kommer!

Att ha sex som 12-åring är väldigt ungt. Det är helt normalt att vara oskuld när man är 12 år, det är snarare väldigt ovanligt att ha haft sex så tidigt.

Hur det känns att ha sex första gången är väldigt individuellt och beror på flera faktorer.
En del får ont och blöder, en del har bara ont men blöder inte, en del blöder men har inte ont, och så vidare. Det går inte att beskriva första gången allmänt då det är så olika för alla.

Det är varken bra eller dåligt om man blöder första gången. Det är heller inget "måste" att blöda första gången. Väldigt många gör inte det alls.

Diskutera frågan vidare här!