Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjejpanelen: Varför förstår killar sig inte på tjejer?

Filippa Berg.
1 av 4

Filippa Berg.

Emelie Lager

2 av 4

Nellie Sandström Uhlin.
3 av 4

Nellie Sandström Uhlin.

Chrystelle Tshimanga.
4 av 4

Chrystelle Tshimanga.

Sex & Blandat | 18/08/2011 11:29

Män är från Mars och kvinnor är från Venus. Myt eller sanning?Vi frågade vår tjejpanel.

Nellie Sandström Uhlin:

- Jag tror det kan vara sant, men samtidigt kanske det inte stämmer. Om grabbarna inte förstår sig på oss, vad är det som gör oss brudar till mindreaders och kan förstå killarna utan problem? För att man ska kunna förstå sig på någon krävs kommunikation på det stadiet att man lär känna varandra, man lär sig vad den andra gillar och ogillar. Man lär sig också hur personen funkar och reagerar i vissa situationer. Först DÅ anser jag att man kan bedöma vilket kön som inte förstår sig på vem. Man ska väl inte heller dra alla killar och tjejer över samma kam, men det är svårt att urskilja på förståelsebara och icke förståelsebara människor just nu. Det kan absolut vara så att killar inte förstår sig på oss tjejer, men då vill jag inte säga att vi brudar förstår oss på killar heller. Döm aldrig hunden efter håren!

Filippa Berg:

- Jag skulle kunna skriva mycket om detta, men kort sagt: Samhället skapar olikheterna. Genom att från födseln särskilja pojkar och flickor så otroligt mycket mer än vad som är nödvändigt skapar vi de här illusionerna om att "män är från Mars och kvinnor från Venus". Det skapar också en känsla av krav. "Jag är tjej så jag måste vara på det här viset" eller "jag är kille så jag måste vara såhär". Annars är man inte kvinnlig/manlig och det är något som ses som riktigt illa medan att vara väldigt kvinnlig/manlig är hög status.

- Det finns självklart olikheter som inte går att komma ifrån eftersom de finns där biologiskt. Men de är få i relation till de av samhället skapade.
Så jag säger att det var en myt från början men att vi uppfostrades efter myten och därmed lever efter den. Självuppfyllande profetia som är i hög grad onödig. Men ämnet är intressant och det finns många aspekter i det hela.


Chrystelle Tshimanga:

- Enligt mig så är det en myt. Man skulle lika gärna kunna ställa frågan; varför förstår sig inte tjejer på killar? Vi är av två olika kön och det är något man måste acceptera. Olikheterna yttrar sig på flera ställen än våra kön, t ex att vi tänker olika och har olika egenskaper vi är olika bra på. Ofta kan jag uppleva att jag förstår mig på vissa killar bättre än vissa tjejer och det bevisar bara att det även handlar mycket om hur man är som person.