Måndag 14 Jun
Stockholm

Läsarfråga: P-piller eller p-stav?

Signaturen "N" undrar vilket preventivmedel som är bäst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Undrar du också över något?

Har du också en fråga du vill få besvarad?
Naturligtvis kan du vara anonym.

Skicka din fråga till filippa.berg@nyheter24.se

Hej! nu är det så att jag har haft p-piller ett helt år ( från och till ) eftersom att jag hela tiden glömmer bort att ta dom, och om jag glömmer att ta dom en dag så kommer min mens direkt! även fast jag haft mens en vecka tidigare. Så jag tänkte nu byta till p-stav.
Så mina frågor är:
Är p-stav sämre eller bättre?
Finns det något dåligt med att ha p-stav?

Mvh NSvar:

Om man ofta glömmer att ta sina p-piller är p-stav ett bra alternativ eftersom att du inte behöver tänka på den på tre år och den gör ändå sitt jobb.

Men så är det ju det här med biverkningar som man alltid måste ta ställning till när man ska testa nytt preventivmedel. Alla reagerar olika så det är väldigt svårt att veta på förhand hur ens egen kropp kommer att ta förändringen.
Minst biverkningar, dåliga sådana i alla fall, har minipiller eftersom de bara innehåller en hormon. P-stav ska vara likt, men man ska inte luras att tro att det är exakt samma sak bara för det.

För att använda min personliga erfarenhet som exempel. Jag använde mini-piller (Cerazette) och hade inga biverkningar mer än oregelbunden mens. Tyckte det var lite småkrångligt att komma ihåg att ta pillrena så jag valde att testa p-stav. Det blev kaos och jag fick massa utslag i ansiktet som krävde antibiotika för att försvinna. Så för mig fungerade det tyvärr inte. Däremot vet jag många som det fungerar hur bra som helst för.

Det jag vill komma fram till är att de felinformerar på många ungdomsmottagningar när de säger att minipiller och p-stav är samma sak och kommer ge samma biverkningar. För så är inte fallet!

Numera är jag ganska rädd för hormoner och liknande och vill egentligen säga "har du något som fungerar utan jobbiga biverkningar, håll dig till det!!". Men självklart ska du testa p-stav om du vill det. Var dock uppmärksam på din kropp och ta bort den direkt om du upplever jobbiga biverkningar. Detta gäller vid test av alla sorters preventivmedel.

Lycka till!
 

Kommentera
Kopiera länk
Dela