Enligt flera undersökningar stirrar brittiska kvinnor i spegeln omkring 38 gånger om dagen...
1 av 2
Enligt flera undersökningar stirrar brittiska kvinnor i spegeln omkring 38 gånger om dagen...
... men män endast 18 gånger om dagen.
2 av 2
... men män endast 18 gånger om dagen.

Att kolla sig i spegeln gör kvinnor deprimerade

Är du missnöjd med ditt utseende? Du är knappast ensam. Var bara försiktig så att det inte övergår i BDD, Body Dysmorphic Disorder.


Vad är BDD?

Dysmorfofobi, BDD (av engelska Body Dysmorphic Disorder), kroppslig dysmorfofobisk störning eller inbillade utseendedefekter är en somatoform störning som innebär inbillad fulhet.

Störningen innebär att man har en bild av sig själv som inte stämmer, samt att man lider extremt mycket av sitt utseende, i så stor utsträckning att det sociala livet blir lidande. Oftast ter sig detta i extrem utseendefixering, och ibland till följd av det social fobi. En av ca 100 utvecklar sjukdomen dysmorfofobi (BDD).

Källa: Wikipedia

En ny studie visar att för mycket spegeltittande resulterar i ångest.
Studien utfördes på 50 personer varav 25 led av BDD, Body Dysmorphic Disorder, en störning som innebär onormalt stora komplex för en eller flera delar av kroppen. 25 var friska från syndromet. Hälften var kvinnor.

Man fann att de som led av BDD mådde dåligt och fick ångest av att titta sig i spegeln i flera minuter. Men man upptäckte också att även de friska upplevde ångest och stress av att göra detsamma.

- Att stirra in i en spegel triggar en ökning av stress (bland BDD-patienter), säger forskare från Institute of Psychology i London enligt Daily Mail.

- Intressant nog upplever även de friska deltagarna en liknande reaktion.

8 av 10 är missnöjda

Enligt flera undersökningar stirrar brittiska kvinnor i spegeln omkring 38 gånger om dagen men män endast 18 gånger om dagen.
Studier visar att kvinnor generellt är mer kritiska till sitt eget utseende och mindre benägna att gilla sin spegelbild än män.

Forskning har uppskattat att 8 av 10 kvinnor är missnöjda med det de ser i spegeln.

Som väntat blev BDD-patienterna stressade efter enbart 25 sekunders stirrande i spegeln. De friska kunde stirra i 10 minuter innan de började känna sig deprimerade.

Jämförs med ätstörningar

Forskarna säger att detta beror på att även om alla gillar att ta sig en titt i spegeln då och då, så är det inte normalt för en frisk människa att sitta och stirra på sig själv i spegeln och analysera sina ansiktsdrag längre perioder.

Psykologen Andrew Hill berättar att när man studerat ätstörningar har man funnit att friska personer som tittar sig i spegeln "oregelbundet" tenderar att fokusera mest på det de gillar hos sig själv. Till skillnad från personer med ätstörningar eller BDD som fokuserar på det de gillar minst.
Men under långa perioder av stirrande kan även den friskaste person börja fokusera mer på sina (inbillade) svagheter och därigenom börja må dåligt.

- Det är möjligt att stirrande i spegeln i långa perioder inte är en bra grej, avslutar Hill till Daily Mail.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.