Kan man få en könssjukdom i munnen – och hur upptäcker man det i så fall?
Kan man få en könssjukdom i munnen – och hur upptäcker man det i så fall? - Foto: Pexels och Claudio Bresciani/TT

​Så vet du om du har en könssjukdom – i munnen: "Spricker"

Visste du att du kan få klamydia i munnen? Nyheter24 listar könssjukdomarna du kan få i munnen – och hur du upptäcker det.
– Ofta vet man inte om det, berättar UMO-sjuksköterskan Anna Eklund.


Även om det är ovanligt så är det inte omöjligt att ha könssjukdomar i munnen.

– Det är inte alls lika vanligt att ha det i svalget som i underlivet. Det är säkrare att ha oralsex än samlag, men man kan inte säga att det är helt säkert och inte smittar, säger Anna Eklund, sjuksköterska på UMO, till Nyheter24.

Men hur märker man av det, egentligen?

– Ofta vet man inte om det. Det är som med könssjukdomar i könet att man inte alltid får symptom, berättar Eklund.

En av de vanligaste könssjukdomarna är herpes, som många har utan att veta om det. De flesta får nämligen inga symptom. Störst risk att få könssjukdomar är om man får sperma i munnen. Några av de könsjukdomar man kan få i halsen är kondylom, gonorré, syfilis och herpes.

– Herpes är ofarligt, men är besvärligt om man får symptom. Det är blåsor som spricker och blir sår.

Klamydia i munnen är svårt att upptäcka

Det är även väldigt ovanligt att upptäcka klamydia i munnen. Forskare vet ännu inte hur det smittas mellan mun och kön, enligt Vårdguiden 1177.

Det är vanligt att man inte får några symtom om man har en könssjukdom i halsen, men om man får symtom kan det till exempel vara svullna lymfkörtlar och feber.

Som tur är, är det ofta inte en könssjukdom man har i halsen om man har en infektion. Men det är bra att ha i åtanke att nämna för sin läkare att man har haft oskyddat oralsex, om man tror att man är smittad, eftersom vårdcentralen inte testar det på rutin.

– Om man är orolig att man har blivit smittad ska man ta kontakt med en ungdomsmottagning eller en könsmottagning och diskutera om man behöver testa sig eller inte, säger Anna Eklund.

Om man inte vill bli smittad av könssjukdomar är det säkrast att använda kondom och slicklapp.

Visste du att det är större risk att få könssjukdomar när du har rakat dig och att det finns 7 andra saker som kan leda till könssjukdomar – utan att ha sex?

/
/
/
/
/
Brukar du ha oskyddat oralsex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.