Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​6 saker du garanterat inte visste om orgasm

- 29/01/2017, 21:44 -
Sexualupplysaren berättar sex saker vi inte visste om orgasm.
1 av 3

Sexualupplysaren berättar sex saker vi inte visste om orgasm.

TT/

Bland annat att det är lättare att få orgasm om man spänner sig.
2 av 3

Bland annat att det är lättare att få orgasm om man spänner sig.

Och att orgasm ger en känsla av att vara hög.
3 av 3

Och att orgasm ger en känsla av att vara hög.

Det finns mycket saker en inte vet om sex. Men vet du det här kommer det definitivt hetta till mellan lakanen.

Sex är inte bara roligt och hett – utan även väldigt spännande. Vår nyfikenhet för det är så stor att det ofta görs studier om orgasmer.

Rapporter om att lesbiska kvinnor får orgasm lättare än straighta kvinnor, hur få kvinnor som kan få orgasm av penetrerat sex, och varför kvinnor inte får orgasm är sådant som Nyheter24 har skrivit om tidigare.

Vi ringde upp sexualuppläsaren och författaren Sandra Dahlén som kunde berätta en hel del om orgasmer – som du antagligen inte visste förut.

1. Därför skakar man vid orgasm

Bildkälla

Om du har fått en orgasm kanske du har upplevt att en del av, eller hela, kroppen skakar till – och det finns en anledning till det.

– När man blir upphetsad och man fortsätter stimulera byggs det upp en spänning i musklerna, särskilt i bäckenbottenmusklerna, men även i hela kroppen, berättar Dahlén.

När man sedan kommer släpper spänningen i kroppen. Den exploderar, kan man säga. Och då kan allt hända.

– Man kan göra grimaser, spänna sig i en båge, få kramp i tårna. Först pulserar musklerna runt analöppning och slida men även muskler i övriga kroppen reagerar och de reagerar lite olika hos oss människor.

Hur man reagerar styrs också av hur länge man har varit upphetsad, vad man har stimulerat och hur skönt det har varit.

2. Att spänna sig ger orgasm

Att kroppen spänner sig när man blir upphetsad är något den gör automatiskt. Men att även medvetet spänna exempelvis ben, bäckenbottenmuskler eller rumpa kan hjälpa en att få orgasm. Något en del gör automatiskt men en del behöva “komma på” att de ska göra för att tippa över till orgasm.

3. Därför är smärta är skönare vid sex

Bildkälla

Inom BDSM är smärta ett vanligt inslag i lekarna. Något som många utanför praktiken kan ställa sig undrande till – men det har sina fördelar.

Under sex får man nämligen högre smärttröskel, vilket kan göra att smärta blir skönt-ont.

– Kroppen reagerar ju så på smärta. För att dämpa smärtan får man endorfinpåslag. När man blir upphetsad ökar dessutom smärttröskeln. Då kan man göra saker som skulle varit direkt osköna och obehagliga när man inte är kåt, men som blir sköna då. Det är ungefär som när man får massage i trötta muskler, förklarar Dahlén.

När man då använder smärta som ett verktyg inom sex får man ett större endorfinpåslag än om man inte skulle använda smärta. Det gör att de som praktiserar det kan uppleva att de är höga.

– Folk beskriver det på olika sätt, att man får andra syner i huvudet, att man får mer utanför-kroppen-upplevelser och att man hamnar någon annanstans. Att orgasmen blir mer intensiv, väldigt lång, flytande och utdragen, förklarar Dahlén.

4. Vissa gråter, skriker eller skrattar när de får orgasm

Bildkälla

Det är inte bara BDSM-utövare som upplever att de blir höga av orgasm.

– När man får orgasm släpper man lös endorfiner och hormoner i kroppen som gör att vissa blir trötta – andra pigga. Det är kroppens eget knark, berättar Dahlén.

Det är också av just det skälet, att orgasmen gör en hög, som nästan vad som helst hända. Och särskilt när det gäller intensiva orgasmer.

– En del helt ofrivilligt kan börja skrika, komma med något stön, eller gråta. Handen kan bara slänga iväg. Det är en urladdning helt enkelt.

Man vet ännu inte om detta styrs av ens psykiska hälsa, men Dahlén menar att det säkert kan vara en psykologisk urladdning om man exempelvis inte har haft sex på länge.

5. Sexuellt aktiva människor har högre testosteronhalten

Testosteron är det hormon som påverkar sexdriften – hos både män och kvinnor.

Enligt Dahlén ökar denna nivån oavsett om man bara tänker mycket på sex, är kåt ofta eller har sex ofta.

6. Därför känner vissa människor skam efter orgasm

Bildkälla

En del människor upplever en känsla av skam när de har onanerat eller kollat på porr. Något Dahlén inte tror har en biologisk förklaring.

– Kåthet i sig kan vara skamfullt. Att man inte ska tända på vissa saker, att tjejer inte ska vara kåta eller att killar inte ska vara kåta på män. Det finns mycket skam i vårt samhälle kopplat till sex och vi har lärt oss mycket skam. Hur frigjorda vi än är kan den skammen ligga kvar och lura, säger Dahlén.

Att skammen kommer ikapp oss efter vi kollat på porr eller onanerat menar hon inte är så konstigt, eftersom sex med sig själv fortfarande är tabu.

– Men den här skammen får gå åt sidan när man blir väldigt kåt och onanerar och så, men precis efter, när den försvinner och orgasmen är klar kan man bli lite översköljd. Det kan bli lite tomt och man har glömt bort sig för en stund, säger Sandra Dahlén till Nyheter24.

Läs även om vilken typ av män kvinnor har lättast att få orgasm med och 14 sköna sätt för kvinnor att få orgasm på.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.