Experten: Det här är de vanligaste anledningarna till att sex gör ont

- 05/03/2017, 20:19 -
Det finns flera anledningar till varför det gör ont vid sex.
1 av 3

Det finns flera anledningar till varför det gör ont vid sex.

Pixabay

Det kan bero på vaginism.
2 av 3

Det kan bero på vaginism.

TT

Eller att man har sex fastän man inte vill.
3 av 3

Eller att man har sex fastän man inte vill.

TT

Gör det ont när du har sex? Då borde du läsa det här.

De är välkänd myt att det "ska göra lite ont" att ha sex för personer med vagina, vilket gör att många accepterar smärtan och har sex ändå.

Men så ska det inte behöva vara.

– Sex ska kännas bra, skön och härligt både under tiden och efteråt, säger Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska och sexualupplysare på UMO, till Nyheter24.

Det finns flera anledningar till att det kan göra ont vid sex. Vi har listat dem nedan.

Att du inte är tillräckligt kåt

Den absolut vanligaste anledningen till att det gör ont vid sex är att man inte är tillräckligt kåt eller våt. Det kan bero på sättet du har sex på eller hur du känner inför att ha sex med just den personen.

– Ibland kan du få små skavsår på eller i könet när du haft sex, som kanske inte hunnit läka. Ett tips kan då vara att vänta några veckor innan du har sex igen, säger Zetterqvist Eriksson.

Att ha sex fast du inte vill

Om du fortsätter ha sex fastän det gör ont kan man få skavsår, vilket kan göra att det gör ont nästa gång du ska ha sex, vilket kan leda till minskad sexlust. Det blir en ond cirkel. I längden kan det leda till vestibulit och vaginism.

– Du bestämmer alltid själv om du vill ha sex, det är jätteviktigt. Det finns ju något som heter tjatsex som INTE är okej, men som många inte förknippar med sex mot sin egen vilja eller övergrepp, förklarar Zetterqvist Eriksson.

Vestibulit

Om det gör ont i öppningen till slidan när du har sex eller ska föra in en tampong, kan det vara tecken på vestibulit. Det här kan vara så jobbigt att vissa inte kan ha tajta trosor, cykla eller rida. Detta beror på att nerverna i slidöppningen har blivit överkänsliga.

Man vet inte exakt varför vestibulit uppstår, men det kan bland annat bero på att man har haft samlag fastän man inte är tillräckligt upphetsad och våt, har sex fastän man inte vill, ofta har svamp och behandlat för ofta med läkemedel som Pevaryl och Canesten. Det kan också bero på att man nyligen behandlats för kondylom.

Vaginism

En annan orsak till att du har ont kan vara vaginism. Det innebär att musklerna drar ihop sig och krampar när man försöker föra in något (som en tampong, ett finger eller en penis) i slidan, eller bara tänker på att göra det.

För vissa går det fortfarande att föra in något men under tiden, eller efteråt, gör det ont. Anledningen till att många drabbas av detta är okänd, men det kan bero på att man har blivit skrämd, är rädd eller har haft sex som har gjort ont.

Om man lider av vaginism kan man prova att ha andra typer av sex, som oralsex. Du kan läsa mer om vad du kan göra på UMO.

Du behöver extra glid

Ibland är det inget fel på sexlusten, men du blir inte så våt som du behöver vara för att njuta. Då är det dags att ta fram ett bra glidmedel!

Och har du inget hemma, finns det en massa andra bra saker du har hemma som du kan använda för detta ändamål, vilket du kan läsa om här.

Svamp och infektioner

Smärta kan även orsakas av svamp och infektioner, som bakteriell vaginos. Då är det viktigt att man får behandling.

– Om läkaren konstaterar att man har bakteriell vaginos får man antibiotika utskrivet. Antibiotikan kan man få i form av slidkräm eller vagitorer, det vill säga läkemedel som man för in i slidan eller tabletter som tas genom munnen. Det är vanligt att symptomen kommer tillbaka så behandlingen bör upprepas flera gånger, berättar Zetterqvist Eriksson.

Om du har ont

Om du inte vet vad som orsakar din smärta är det bra att prata med en barnmorska om det. Då kan du behöva göra en gynekologisk undersökning, men det är inget måste och helt upp till dig själv.

Vad du kan göra åt det för tillfället

Byt sättet du har sex på. Undvik att orsaka smärta och ställ inte upp på sex om du inte vill. Smeksex, oralsex, och hångel är också sex.

Läs även om hur länge par ska vänta med att ha sex för att få relationen att hålla, enligt forskare och de största misstagen killar gör i sängen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du känt smärta under sex?