15 grejer för dig som vill leva mer miljövänligt

Vi påminns ofta om klimathotet genom nattsvarta rubriker, alarmerande forskningsrapporter och domedagsfilmer. Tur då att det finns vissa grejer man kan göra själv – här får du ett gäng med smarta tips.


Som du säkert vet finns det många små saker vi kan göra för att hjälpa miljön. Många har du säkert hört förut; ta cykeln framför bilen, släcka lamporna innan du går hemifrån, dra ner på shoppingen och andra trötta tips. Nu kan du shoppa loss med gott samvete, för här kommer en lista med grejer som är bra både för miljön, kroppen och plånboken.

1. Handla mer ekologiskt


Det är visserligen lite dyrare, men om du kan, köp så mycket du kan ekologiskt. Till exempel kan du byta ut morgonkaffet mot ett som både är ekologiskt odlat och fairtrade. Här hittar du ett kaffe med koffein och här ett koffeinfritt.

Du hittar fler ekologiska kaffesorter här.

2. Naturliga hårprodukter

Schampo / Balsam

Det som är bra med naturliga produkter är att de ofta är snälla både mot miljön och kroppen. De här produkterna är svensktillverkade och fria från parabener, mineraloljor, silikoner, nanopartiklar och animalier. Här hittar du schampot respektive balsamet.

3. Använd en tygkasse

I flera länder, till exempel Frankrike och delar av USA, har man helt förbjudit plastpåsar i affärer. Även om inget förbud finns i Sverige än kan du dra ditt strå till stacken genom att packa dina varor i en egen tygpåse. Mycket bekvämare och dessutom kan du ju spara några kronor. Kassen ovan hittar du här för 49 kr.

4. Giftfri vattenflaska

Den här giftfria vattenflaskan i glas är mycket bättre, och snyggare, än en tråkig gammal plastflaska. Här hittar du den billigast.

5. Byt nagellacksremover

En miljövänlig nagellacksremover, utan aceton, parfym eller färg, är bättre både för miljön och för nageln. Du hittar den här.

6. Solcellsladdare

Det är ju inte sällan man står med en urladdad mobil, och i värsta fall med en portabel laddare som även den har slut på batteri. Med den här prylen kommer det problemet aldrig uppstå; det är nämligen en powerbank som drivs av solceller. Köp den här.

7. Byt till ekologisk hudvård

Ibland förknippar man naturlig hudvård med märkliga lukter och fult formgivna burkar som säljs i någon skum hälsokostbutik. Det är inte fallet med hudvårdsföretaget Estelle & Thilds produkter. De är både ekologiska och kommer i snygga förpackningar. Köp produkterna till bästa pris här.

8. Kokosolja

Den första / Den andra

Kokosolja är grymt eftersom det går att använda till så mycket. Både i matlagning, att smörja kroppen med och att ha som hårinpackning. Den här kokosoljan är kallpressad och ekologisk och du kan välja mellan en med smak av kokos eller en som är smak- och doftfri.

9. Byt deo

Den första / Den andra

Kokosolja är som sagt en riktigt bra grej, och det är en av ingredienserna i den här ekologiska deon. De här veganska deodoranterna innehåller inte aluminium eller alkohol och är därför riktigt snälla både mot dig och miljön. Här hittar du en med doft av grapefrukt och här en med kokosdoft.

10. Tvätta ekologiskt


Att tvätta med hjälp av nötter låter kanske konstigt, men det är faktiskt ett riktigt bra alternativ till vanliga tvättmedel som innehåller tillsatta kemikalier. Försäljningen av nötterna är dessutom en viktig inkomstkälla för de familjejordbruk i Indien och Nepal som odlar dem. Här kan du köpa tvättnötter.

11. Laga mer vegetariskt

Att vegetarisk mat är bättre för miljön är det nog ingen som missat. Författarna till den här boken började med en populär blogg som sedan utvecklades till en bok med goda och varierade vegetariska recept. Köp den här.

12. Miljövänlig hårfön

Det bästa för miljön är väl kanske att låta håret självtorka, men ibland har man faktiskt inte möjlighet till det Här har du en riktigt bra hårfön som är energisparande och tillverkad av återvunnet material. Här hittar du den billigast.

13. Eko-espresso

Med den här espressomaskinen brygger du din espresso bara genom att använda händerna – du behöver alltså ingen el. Här kan du klicka hem den.

14. Miljövänliga kläder

Tänk på vad dina kläder är i för material, och försök köpa sådant som är tillverkat av till exempel ekologisk bomull.

FÖR HENNE

Jeans / Vit t-shirt / Svart t-shirt

Långärmad tröja / T-shirt / Piké

Här hittar du fler miljövänliga kläder för tjejer.

FÖR HONOM


Skjorta / Piké / Långärmad tröja

Jacka / Byxor / Skjorta

Här hittar du fler miljövänliga kläder för killar.

15. Yogamatta

Yogamänniskor är ofta även väldigt inne på det naturliga och hållbara. Därför är det väl tur att det finns yogamattor som den här, tillverkade i 100 procent naturlig gummi. Du kan köpa mattan här.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!