Carolina Bäckström: Så klär du dig som en riktig norrlänning!

Här är allting du behöver för att klä dig som en äkta norrlänning. Norrlandsmodet är en klass för sig.


Det är inte så att vi norrlänningar inte är intresserad av alla trender – för det är många, precis som vilken människa som helst.

Norrlänningar är inte mindre modemedvetna än någon annan. Det är bara det att vi har ett eget mode också, som kanske inte riktigt fungerar någon annanstans.

Jag är en born and raised norrlänning. Från långt uppe i Norrbotten för att vara exakt – det är viktigt att vara specifik när det gäller vårt avlånga land, och speciellt Norrland med tanke på de långa avstånden.

Här är sakerna du bara måste ha om du vill pricka in den typiskt norrländska stilen.

1. Ett varmt underställ

Det här understället kommer från Kari Traa – och har gjort succé i de norrländska stugorna. Eller egentligen inte bara i stugor och skogar. Det här understället är givet inför alla kalla kvällar, oavsett vart du är! Antingen att man har på sig det helt för sig självt, eller under några vardagliga plagg. 

Tro mig när jag säger att jag har haft på mig det här på tidigare arbetsplatser, i skolan och när jag bara far ner på stan för att handla. Du hittar underställströjan här och nederdelen här

2. Byxor från Fjällräven

De här byxorna må vara skapta för att fjällvandra i. Men det är inte bara så vi använder dem. De fungerar precis lika bra till vardags! Det här är återigen en outfit jag rockat på stan eller på skolan – många gånger med understället också. 

Här hittar du dem för tjejer, och här hittar du dem för killar. Prislappen kanske svider lite, men det är så värt det. Sjukt bekväma att ha på sig, finns i flera olika färger och tål allt oförutsägbart väder. Det här är mitt go-to-plagg, men jag har fortfarande inte haft på mig dem till vardagslivet i Stockholm.

3. Jacka från Peak Performance 

Toppa sedan byxorna från Fjällräven och understället med en jacka från Peak Performance – då har du en komplett Norrlandsoutfit. Här hittar du den för herrar och här för tjejer.

Den här jackan, som heter Frost Down och finns i en massa olika färger, fungerar i alla lägen. Sedan är den sjukt bekväm också. Förvirring kan dock uppstå när alla har likadana jackor och du försöker hitta din egna när du hängt av dig den. Jag har till exempel märkt mina två jackor med mitt namn, ungefär som ens föräldrar gjorde när man var liten. 

4. Fjällräven Kånken

Det här är en given ryggsäck – inte bara för norrlänningar, utan också för typ varenda svensk eller skolungdom. Ryggsäcken rymmer allting, är vattentät och helt perfekt för alla grejer man släpar med sig. Du hittar den billigast här.

5. New Era Keps

Den här populära kepsen syns med all säkerhet över hela Sverige – och hänger fortfarande kvar på folks huvuden. Du hittar den hos Nelly för 249 kronor.

6. Träningstights

Även om man inte tränar så ska det inte stoppa dig från att använda träningstights – ungefär som den nya mjukisbyxan, det vill säga plagget man chillar i för att det är bekvämt. Här hittar du dem för herrar. Och här för tjejer.

7. Odd Molly

Den här koftan från Odd Molly är lika populär i norra Sverige som på lyxiga Östermalm i Stockholm. Den finns i flera färger och finns att klicka hem från Boozt. Koftan blir din för 1 795 kronor.

8. Byxor från Haglöfs

Nästan lika populära som byxorna från Fjällräven, men bara nästan. De här grymma byxorna kommer från Haglöfs. Sjukt bekväma att ha på sig! Kolla in dem här.

9. Foppatofflor

Okej, det här är ingenting man går utanför dörren i till vardags – men det är ändå en trevlig sko att ha när man bara villl slänga på sig något snabbt. Också grymt bra om man vill bada men det är stenig havsbotten. Här hittar du foppisar i alla möjliga färger.

10. En börs

Börs, plånbok – you name it. I Norrland, eller åtminstone Norrbotten, säger man iallafall börs. Här är en fint mönstrad från Malene Birger som blir din för 599 kronor. Eller en simpel från Tiger of Sweden som du kan klicka hem för 699 kronor.

11. Tjocksockar

Ingenting är bättre än ett par stickade tjocksockar! Alltså stickade strumpor eller raggsockor.

Det bästa av allt är när någon släkting eller bekant stickat dem åt just dig. Men om du inte vet hur man stickar, eller inte får några tjocksockar i exempelvis julklapp, så kan du klicka hem ett par här från Ellos. För bara en hundring.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!