KOMMERSIELL SEKTION. Artiklarna innehåller annonslänkar.

Kemisk peeling och syra i hudvård: Myterna att ha koll på

- 04/11/2019, 09:33 -

Hur lång är återhämtningstiden och vad händer med huden vid en kemisk peeling? Gå inte på myterna – vi har djupdykt och hittat svaret på de stora frågorna om kemisk peeling och syra i din hudvård.

Hösten och vintern är verkligen tiden på året då en kemisk peeling hör hemma i hudvården. Håll huden fräsch, slät och ungdomlig under årets kalla månader. Trots att kemisk peeling ökat i popularitet finns det ändå många myter kring hur de fungerar och vilken effekt de kan ge. Vi har djupdykt i ämnet – följ med!

Vår favoriter bland kemiska peelingar...

... som du enkelt kan göra hemma och som dessutom fått toppbetyg i test! Psst, vi har testat och de gör verkligen underverk för din hud.

★★★★★  Exuviance SkinRise Bionic Tonic Pads 50 ml – Lactobionic Acid (bäst mot rynkor)

★★★★★ Kiehl's Nightly Refining Micro-peel 30 ml - Quinoa Husk Extract (bäst för känslig hud)

★★★★★ Dermaceutic Mask 15 50ml - Glycolic Acid 15% (bäst mot akne)

Myt 1: En kemisk peeling innebär lång återhämtningstid

Många tror att en kemisk peeling innebär lång återhämtningstid. Kanske efter att ha sett avsnittet i Sex and the City där Samantha  provar trenden på en salong. Återhämtningstiden behöver dock inte vara lång alls, det beror helt på vilken typ av styrka peelingen här. Peelingar med AHA-syra behöver till exempel väldigt kort till ingen återhämtningstid.

Myt 2: Det är dåligt för dig

Du kanske avskräcks av ordet "kemisk"? Det låter lite läskigt och inget du naturligt associerar med din hudvårdsrutin, men faktum är att om den utförs på rätt sätt kan en kemisk peeling förbättra din hud något otroligt. Det är alltså inte dåligt för dig, utan innehåller naturligt förekommande syror som till stor del återfinns i frukt.

Myt 3: En kemisk peeling gör ont

En kemisk peeling gör inte ont, eller den behöver inte göra ont alls. Vanligtvis känner man en lätt stickande känsla på huden under behandling med AHA-syra. AHA-syra är mildare än TCA eller fenol, som annars är vanliga ämnen i en kemisk peeling. Dessa kan kännas obehagliga, men du får lokalbedövning och lugnande på salong när du behandlas med dessa, så du behöver inte känna någon smärta eller obehag.

Myt 4: Alla kemiska peelingar är likadana

Foto: Asiandelight/Shutterstock.com

Precis som vi varit inne på tidigare så är det olika typer av syra i varje kemisk peeling och de har därför inte framtagna på samma sätt. En kemisk peeling är ett samlingsnamn för kemiska behandlingar som används för att föryngra huden genom att exfoliera den. Styrkan i peelingen avgör vilka typer av resultat du kan uppnå beroende på vilken effekt du vill ha. 

Myt 5: Kemisk peeling är bara för de med hudproblem

Du behöver absolut inte ha hudproblem för att använda en kemisk peeling! Den går bra att använda i förebyggande syfte och som behandling för att förbättra utseendet på huden. De finns kemiska peelingar som förbättrar problemhy med akne, ärrbildningar och pigmentfläckar, men de finns även de som ger en föryngrande effekt och tillför lyster. 

Myt 6: Det leder till att huden "lossnar"

Många tror att översta hudlagret "omsas" bort vid en kemisk peeling. Men tvärtemot vad man kan tro, fungerar det så att en mild kemiska lösning arbetar sig igenom de övre hudlagren och stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess. Ny vävnad, med mjukare och förbättrad textur bildas. Starkare, eller till och med medelstarka, peelingar kan däremot göra så att huden flagnar ganska kraftigt. Rådfråga en hudterapeut om du känner dig osäker. 


Läs även: AHA, BHA eller PHA-syra? Stor guide om syror i din hudvård!