Den svenska skolmaten har inte alltid varit gratis. Och inte heller så varierad som idag. För inte så länge sedan så stod mest gröt och soppa på matsedeln.
Den svenska skolmaten har inte alltid varit gratis. Och inte heller så varierad som idag. För inte så länge sedan så stod mest gröt och soppa på matsedeln. - Foto: tt bild /montage

Svensk skolmat genom tiderna – en riktigt grötig sockerfest

Följ med Nyheter24 och #Skolmatskollen på en tidsresa genom nästan hundra år av gummiaktiga potatisar, mängder med socker och ändlösa varianter av gröt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I dag är maten gratis i förskolan och grundskolan, vilket är lätt att ta för givet. Men så har det såklart inte alltid varit. Mycket har hänt med den svenska skolmaten under de senaste hundra åren.

1930-talet
Ungefär 1 av 10 elever i Sverige fick gratis skolmat. En måltid kostade inte mer än 30 öre, bestick och tallrik fick barnen ta med sig hemifrån. Fruktsoppa, leverstuvning, ärtsoppa, gröt eller välling stod på matsedeln. Inte direkt någon hälsokur, utan mer bara billig bukfylla.
Bildkälla

1940-talet
Eleverna har rätt till en varmrätt, ett glas mjölk, smör och bröd varje dag. Under efterkrigstiden käkades det husmanskost som köttfärs och stuvade makaroner, kålsoppa, fläskpannkakor och blodpudding.
Bildkälla

1950- och 1960-talet
Under slutet av 50-talet gör frysta varor entré. På 60-talet kan en skollunch bestå av plommonkräm med mjölk eller blodkorv med lingon och sedan glass till efterrätt. Socker var uppenbarligen fortfarande bara härligt på den här tiden, lite som inställningen till rökning då.
Bildkälla

1970-talet
Länge leve halvfabrikat! Nu lagades maten ofta i ett centralkök och värmdes sen upp i skolans eget kök. Färgen brun inspirerade inte bara inredning och mode, utan även det som låg på tallriken.
Bildkälla

1980-talet
Det råder deppiga besparingstider. Maten blir billigare och med andra ord sämre. Samtidigt dyker spännande exotiska influenser upp efter all ändlös husmanskost. Moussaka och chop suey med ris är svårstavade nyheter på menyn.
Bildkälla

1990-talet
Två olika maträtter att välja mellan börjar bli vanligt. Nyskapande maträtter i stil med "Himmelsk köttfärsröra" dyker upp. Knäckebröd med smör och allkrydda på blir något utav en modern klassiker när den ordinarie matsedeln inte duger.
Bildkälla

2000-talet
Äntligen börjar vegetariska rätter serveras som ett standardalternativ. Tidigare har elever behövt ansöka om specialkost för att slippa äta kött. Först 2011 kom en ny skollag som bestämde att skolmaten ska vara näringsrik, men det är kommunen eller friskolan som själv bestämmer vilken mat som ska lagas och hur serveringen ska gå till.
Bildkälla

Nutid
Snart 20 år in på det nya årtusendet så ställs det idag högre krav på näringsrik och ekologisk skolmat och det förekommer mer och mer mat från andra länders kök. Många skolor jobbar aktivt med att utesluta så mycket socker som möjligt. En del skolor har till och med totalt sockerförbud för både elever och lärare.

Med andra ord: R.I.P. gofikat i personalrummet.
Bildkälla

Hur är maten på din skola? Vi vill att ni fortsätter skicka in era tips, bilder och videoklipp till oss, både på det som är bra och det som kan bli bättre.

Kanske kan vi besöka just din skola och provsmaka maten som serveras? Hör av dig till oss på Facebook, tips@nyheter24.se eller formuläret här nedanför. Glöm inte heller att tagga dina bilder i sociala medier med #skolmatskollen.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Skolmat tros ligga bakom hundratals sjukdomsfall: "Inget som är fel"

300 lärare och elever akut magsjuka – skolmat misstänks vara orsaken

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Skolmaten i Sverige vecka 17 - flott, flott och en snigel på flykt