Måndag 27 Jun
Stockholm

Därför kallar göteborgarna skolmatsalen för bamba

Bamba eller skolmatsal, den eviga frågan beroende på var i landet du bor.
1 av 3
Bamba eller skolmatsal, den eviga frågan beroende på var i landet du bor. Foto: tt bild / montage
De flesta vet att ordet bamba används i Göteborgsområdet, men..
2 av 3
De flesta vet att ordet bamba används i Göteborgsområdet, men.. Foto:
..inte lika många vet att det även har spridit sig 200 mil bort, till Kiruna. Nu reder Nyheter24 ut mysteriet.
3 av 3
..inte lika många vet att det även har spridit sig 200 mil bort, till Kiruna. Nu reder Nyheter24 ut mysteriet. Foto: tt bild

Vad är grejen med ordet bamba egentligen? Och varför används det inte bara i trakterna runt Göteborg, utan även i en enda ort i nordligaste Norrland? Nyheter24 och #Skolmatskollen reder ut mysteriet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Göteborgare använder sig ju gärna av helt obegripliga uttryck som tyken, knô och änna. Men det mest välkända dialektala ordet är helt klart bamba, som har använts i trakterna istället för ordet skolmatsal ända sedan 40-talet.

Många har forskat på hur ordet egentligen uppstod, men det finns inget tydligt svar på gåtan. Märkligast av allt är att ordet bamba faktiskt också används i nordliga Kiruna, nästan 200 mil bort från Göteborg.

Nyheter24 kontaktar språkvetaren Rune Westerlund som bor i Luleå.

– Bamba är intressant eftersom det verkar vara isolerat till Göteborgsområdet, men med vissa utlöpare till bland annat Kiruna. Jag gjorde en miniundersökning i Norrbotten för ungefär två år sedan och fick då reda på att det inte bara har varit vanligt i Kiruna, utan även i Luleå.

Hur har då ordet spridit sig till från Göteborg så långt norrut som till just Luleå och framförallt Kiruna?

– Den enklaste förklaringen är väl att det är en eller flera inflytelserika personer som flyttat från Göteborg till Kiruna eller Luleå och tagit med sig ordet dit, menar Rune Westerlund.

– Det borde ha varit i slutet av 1950-talet eller början av 1960-talet enligt mina erfarenheter.

Bildkälla

Det verkar också finnas också en uppfattning om att ordet bamba har en militär koppling. Dåtidens så kallade bambatanter hade en välkänd förkärlek till raka led i kön, hårda kontroller av matintag, inget spring och stök och mat som tystar mun.

Kombinera den här militäriska stämningen med den göteborgska förkärleken till ordlekar, så har du bamba i ordet BArnMatsBespisningsAnläggning ganska klart för dig.

Bildkälla

Använder du dig också av ordet bamba, fastän du varken bor i Västergötland eller Kiruna? Eller har något annat ord för skolmatsal dykt upp i staden där du bor?

Skicka in ditt tips, bilder och filmer till oss via länken nedan eller använd dig av hashtagen #skolmatskollen i sociala medier. Du kan också maila oss på tips@nyheter24.se eller via vår Facebooksida.Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

20 läsarbilder som visar Sveriges godaste och vidrigaste skolmat

Hur är maten på din skola? Skicka in dina bilder här

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

Heter det bamba?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.