Vasaloppsstarten i mars i år. Arkivbild.
Vasaloppsstarten i mars i år. Arkivbild. - Foto: TT

Efter branden: Vasaloppet räddas med 40-talsteknik

Vasaloppsveckan är räddad – trots att allt material brunnit upp.Men det blir en annan inramning, som uppvärmning av blåbärssoppa likt man gjorde på 1940-talet.Räkna med en annorlunda upplevelse bredvid arenan, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.


Fakta: Loppen under Vasaloppets vintervecka 2023:

24 februari: Vasaloppet 10

25 februari: Tjejvasan

26 februari. Öppet spår 90 km, Ungdomsvasan

27 februari: Öppet spår 90 km

28 februari: Vasaloppet 45

3 mars: Stafettvasan, Nattvasan 90, Nattvasan 45.

4 mars: Vasaloppet 10

5 mars: Vasaloppet 90 km.

Det var i torsdags kväll som Vasaloppets centrallager brann upp. Nästan allt material, som under årtionden byggts upp för att genomföra Vasaloppets vintervecka, är borta.

Efter några omskakande och jobbiga dygn meddelar Johan Eriksson nu att vinterns skidklassiker blir av.

— Vi kommer att fixa detta, men resan dit kommer att vara annorlunda och det kommer krävas hårt arbete.

Johan Eriksson fortsätter:

— Vi kan lova skidspår, blåbärssoppa och en fin upplevelse längs skidspåret. Men allt omkring kommer att bli annorlunda. Vi står nu med två tomma fickor, utan något material.

Han berättar att det bland annat saknas staket, skotrar och tusentals skyltar som suttit vid spåren. Den klassiska målportalen från 1923 är borta. Men allra tyngst är alla speciallösningar som är förstörda där ett exempel är de stora rostfria tankarna.

Vasaloppets vd Johan Eriksson. Arkivbild.

Som på 1940-talet

Tidigare mångårige generalsekreteraren Rolf Hammar berättar om hur Vasaloppet i årtionden åkte runt i landet och köpte in stora rostfria tankar av mejerier som skulle läggas ned. Dessa tankar som använts till vätska för åkarna är nu borta.

— Det går inte att ringa en leverantör och be om en blåbärskokare för 16 000 deltagare. Det finns ingen som är så galen att man tillverkar det. Därför får vi räkna med "handmade". Vi kan få gå långt tillbaka i tiden och leta upp gamla pannmurar igen och elda blåbärssoppan med ved, säger Johan Eriksson och liknar det vid hur det kunde gå till på 1940-talet.

Skakat Mora

Rolf Hammar säger det som många Morabor tänker just nu:

— Det är så jävla sorgligt, att man har svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han.

Han fortsätter:

— Mycket har byggts upp under årtionden. Men det är himla tur att nuvarande Vasaloppsledningen har en så positiv inställning att fixa detta.

Johan Eriksson berättar om alla pensionärer som i helgen tog sig ut till brandplatsen.

— Det var äldre farbröder och tanter som nästan inte kunde kliva ur bilarna och fått skjuts från hemmet eller sina bostäder med alla sina hjälpinsatser. Där stod de med sina rullatorer och bevittnade det de själva byggt upp under årtionden. De erbjöd att hjälpa till med sina erfarenheter. Det var enorma scener som värmde i hjärtat, säger Johan Eriksson.

Gråter nästan

Han berättar också om skidloppsarrangörer runt om som i världen som i helgen erbjudit att hjälpa till. Erbjudande om stöd har även kommit från exempelvis Svenska Skidspelen, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet.

— Det har varit ett enormt fint stöd utifrån. Det är nästan så jag börja gråta när jag pratar om detta. Det är jättefina gester, som vi nu tar till oss.

TT: Vad kan vanliga människor göra för att hjälpa Vasaloppet?

— Anmäl er till något av våra lopp, svarar Johan Eriksson och berättar att i dag har 32 000 anmält sig till Vasaloppets vintervecka. Målet är över 50 000 deltagare.

TT: 2020 bidrog snöbristen till en extra kostnad på drygt tio miljoner. Åren 2021–2022 präglades loppen av pandemin. Hur klarar ni alla motgångar ekonomiskt?

— När det gäller branden har vi träffat vår skadereglerare. Vi hoppas att det ska fungera att få hjälp och stöd ekonomiskt. Just ekonomiskt är det inte riktigt greppbart hur det kommer att slå, säger Johan Eriksson.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktigt anmälningsrekord i faktarutan. Rätt ska vara 2018 och 17 041 deltagare.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

1 timme sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.