Daniel och Henrik Sedin väljs in i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.
Daniel och Henrik Sedin väljs in i Hockey Hall of Fame. Arkivbild. - Foto: TT

Sedinarna in i Hall of fame: "Svårt att förstå"

Efter lång och trogen NHL-tjänst ska Henrik och Daniel Sedin förevigas.Tvillingarna är redo att väljas in i Hockey Hall of Fame.Som individuell hockeyspelare är detta den högsta uppmärksamhet man kan få, säger Daniel Sedin till TT.


Fakta: Henrik och Daniel Sedin

Födda: 26 september 1980 i Örnsköldsvik, Henrik föddes sex minuter före Daniel.

Moderklubb: Järved.

Klubbar i seniorkarriären: Modo (1997–2000, lockoutsäsongen 2004–05), Vancouver (2000–2018).

Främsta meriter: OS-guld 2006, VM-guld 2013, Art Ross Trophy (NHL:s poängliga) 2009–2010 (Henrik), 2010–2011 (Daniel), Hart Trophy som NHL:s mest värdefulle spelare 2010 (Henrik), Ted Lindsay Award som NHL:s mest värdefulle spelare, framröstad av spelarna 2011 (Daniel).

Aktuella: Väljs in i Hockey Hall of Fame tillsammans med landsmannen Daniel Alfredsson, tidigare lagkamraten i Vancouver, Roberto Luongo, Riikka Sallinen och Herb Carnegie.

Tvillingarna Sedin från Örnsköldsvik hade en lång och framgångsrik NHL-karriär.

År 2000 anlände Daniel och Henrik Sedin till Vancouver på den kanadensiska västkusten. 17 NHL-säsonger senare – samtliga i Vancouver – var det färdigspelat. Då hade de varsin poängligatitel och Henrik Sedin vann även Hart Memorial Trophy 2010, priset till NHL:s mest värdefulla spelare.

Natten till tisdag förevigas Henrik och Daniel Sedin i Hockey Hall of Fame. Sex personer ska då väljas in för deras karriärer och bidrag till hockeyn. Tre av dem är svenskar: Henrik och Daniel Sedin samt Ottawas mångårige lagkapten Daniel Alfredsson.

— Vi har svårt att förstå, för vi har aldrig sett oss själva som toppspelare, vi har aldrig jämfört oss med personerna i Hockey Hall of Fame. Som individuell hockeyspelare är detta den högsta uppmärksamhet man kan få, säger Daniel Sedin.

Jobbar i klubben

Henrik och Daniel Sedin kamperade ihop i alla år och tillsammans på isen kunde de hitta varandra på ett sätt som många andra spelare bara kunde drömma om. De är ikoner i Vancouver och i dag jobbar de i klubben.

— Vi har en jättebra relation till klubben och har alltid haft det. I dag jobbar vi med utveckling. Vi är med på isen och coachar vad spelarna kan göra bättre och hur de kan göra för att ta sitt spel till en annan nivå, säger Daniel Sedin.

Daniel Sedin, till vänster, tillsammans med Roberto Luongo och Daniel Alfredsson som alla väljs in i Hockey Hall of Fame. Bilden är inför matchen mot Toronto och Pittsburgh, natten till lördag.

TT: Vilket är det bästa minnet från NHL-karriären?

— Som människa är det alla lagkamrater man har haft, alla kompisar man har skaffat sig och alla upplevelser man har haft tillsammans under åren. Det är något jag alltid kommer ta med mig. Man går igenom många saker tillsammans, lever nära inpå varandra i åtta månader om året, i stort sett varje dag.

Tänkt på Salming

Hall of Fame-helgen i Toronto har annars för det mesta handlat om en annan svensk Börje Salming. Den ALS-sjuke legendaren har hyllats två känslosamma kvällar i rad i Toronto efter sina 16 säsonger i Toronto Maple Leafs.

Daniel Sedin, som tillbringade hela karriären i Kanada, säger att det alltid har märkts hur stor Salming är i landet.

— Börjes namn är det första som kommer upp när man pratar om svenskar i Kanada, speciellt i NHL. Börje är så fantastiskt stor i Toronto och jag tror han öppnade många dörrar för svenska hockeyspelare, och folk insåg att svenskar också kan vara ganska tuffa. Vi har tänkt väldigt mycket på honom och hans familj den senaste tiden, säger han.

Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström är de svenskar som tidigare har valts in i Hockey Hall of Fame.

TT
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

2 timmar sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.