Charlotte Kalla ska följa världscupen från tv-soffan. Arkivbild.
Charlotte Kalla ska följa världscupen från tv-soffan. Arkivbild. - Foto: TT

Kalla: Supertrist att sporten dras med

En världscuppremiär utan Charlotte Kalla – för första gången på 16 år.Här tipsar den pensionerade skiddrottningen om en svensk outsider i Ruka, ger sin syn på generationsväxlingen efter Therese Johaug och den ryska avstängningen.


Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (35 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Charlotte Kalla ska följa helgens världscuptävlingar i finländska Ruka tillsammans med sina syskon, med familjer, som kommer till Sundsvall på besök.

— Jag hoppas vi kommer att slå oss ner i tv-soffan, annars får jag se loppen via mobilen, säger hon till TT.

Efter förra säsongen meddelade 35-åriga Kalla att karriären var över.

— Jag trodde det skulle kännas konstigare. Det är annorlunda att självvalt sitta i tv-soffan. Inte på grund av skada eller sjukdom. Det har tidigare inte alltid varit förknippat med positiva beslut och anledningar.

Hon säger att det var spännande att följa Sverigepremiären i Bruksvallarna förra helgen, men ser nu extra mycket fram emot den "riktiga" premiären.

— Man vet hur mycket mer som går att plocka fram när det blir världscup.

"Duktiga killar"

Kalla lyfter fram en svensk outsider att hålla ögonen på:

— Det ska bli spännande att följa Edvin Anger. Hans resultat och prestationer i Bruksvallarna (trea och fyra i distansloppen) var spännande tycker jag.

Charlotte Kalla fortsätter:

— Det finns många duktiga unga killar i Sverige. Även om vi känner oss trygga med återväxten på damsidan ska det blir spännande att se vad de bakom Calle (Halfvarsson) och ”Wille” (Poromaa) kan prestera.

USA och Tyskland

Det blir en annorlunda säsong på damsidan när Therese Johaug har slutat och generationsskiftet i norska damlaget är extra tydligt. Samtidigt är inte ryskorna med. Detta borde tala för att svenska laget ska dominera damcupen. Men Charlotte Kalla ser flera utmanare till svenskorna:

— De är inte bara svenskor i topp, även om jag vet att både Frida (Karlsson) och Ebba (Andersson) är bra på distans och Maja (Dahlqvist), Jonna (Sundling) och resten av gänget i sprint kommer att hävda sig.

— Det ska bli intressant att följa (Jessie) Diggins och USA:s lag och vad Tyskland gjort under Per Nilsson, som är Fridas (Karlssons) tränare. Där ska det blir jätteintressant att se vad Henning (Katharina) och Carla (Victoria Carl) och resten av det gänget kan göra.

Charlotte Kalla (till vänster) och norska stjärnan Therese Johaug möttes många gånger i skidspåret. Nu har båda lagt av. Arkivbild.

"Vansinniga kriget"

TT: Känns det, sportsligt sett, konstigt utan ryssar i världscupen?

— De har ju varit med och gjort avtryck. Se bara på förra säsongen på OS och världscupen. De har många placeringar högt upp. Det är supertrist att sporten dras med. Men vi ju måste markera med demokratin att vi tar avstånd från det vansinniga kriget, genom att inte låta de åkarna komma in och tävla.

Charlotte Kalla har fått ett hektiskt liv när hon slutat sin skidkarriär. Hon är kvar i skidsporten. Bland annat genom att vara ett stöd åt svenska juniorlandslaget. Dessutom har hon flera sponsoruppdrag:

— Jag har ganska många bollar i luften just nu. Det är kul med olika samarbeten.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.