Voria Ghafouri, i vitt, i en match mot Irak. Arkivbild.
Voria Ghafouri, i vitt, i en match mot Irak. Arkivbild. - Foto: TT

Iransk fotbollsspelare gripen för regimkritik

Den iranska fotbollsspelaren Voria Ghafouri, med 28 A-landskamper för Iran på kontot, har gripits efter att ha yttrat kritik mot regimen.Det rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Fars.


Iranska säkerhetsstyrkor grep 35-åringen under torsdagen, anklagad för att ha spridit "propaganda" mot den islamiska republiken.

Enligt Europeiska rådet har de iranska myndigheterna kraftigt begränsat tillgången till internet och blockerat plattformar för snabbmeddelanden, vilket rådet menar utgör en uppenbar kränkning av yttrandefriheten.

Ghafouri greps efter ett träningspass med klubblaget Foolad. Enligt regimtrogna Fars står han anklagad för att ha "skadat landslagets anseende och ha spridit propaganda mot regimen".

Ghafouri ska på senare tid ha uttryckt sympati gentemot 22-åriga Mahsa Zhina Aminis familj. Amini dog i september i den hårdföra moralpolisens förvar dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor, bland annat hade hon inte burit huvudsjal på korrekt vis.

Under de senaste dagarna ska Ghafouri även ha krävt ett slut på regimens tillslag mot protesterna i Iran.

Rapporterna om Ghafouris gripande kom inför fredagens VM-match mellan Iran och Wales. I Irans öppningsmatch, 2–6-förlusten mot England, valde det iranska landslaget att inte sjunga nationalsången.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.