Stockholm

Så var Börje Salmings sista tid i livet – då visste han att kampen var över

Börje Salming dog den 24 november i sitt hem i Nacka.
Börje Salming dog den 24 november i sitt hem i Nacka. Foto: Stina Stjernkvist/Jessica Gow/TT

Efter hockeygalan i Globen visste Börje Salming och familjen att han hade max tre veckor kvar att leva – det blev en.
– I efterhand känns det som att orken tog slut där, säger Stig Salming till Sportbladet.


Läs mer

Den 24 november dog Börje Salming i sitt hem i Nacka, omgiven av familj och barnbarn. Precis som önskat, så slapp 71-åringen åka in till sjukhus. 

– Det är oerhört tragiskt, men jag fick ta del av hans sista timme i livet. Jag satt där och höll honom i handen när han tog sina sista andetag i livet, säger storebror Stig Salming till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit att Börje Salming hade en sista önskan i livet, och det var att åka till Toronto en sista gång, och att få delta på Svenska ishockeyförbundets 100-årsjubileum i Globen.

Börje Salming, Rune Lantto och Stig Salming i Kiruna 2016. Foto: Fredrik Alm/TT

Hyllningen i Toronto: "Se Börje i lyckliga stunder"

Två veckor innan Börje Salming gick bort, flög han därför med familjen till Toronto för att delta i Hall of Fame-helgen. 

Under matchen mellan Toronto Maple Leafs och Pittsburg Penguins klev hockeyikonen ut på isen i armkrok med gamla lagkamraten Darryl Sittler och Mats Sundin inför stående ovationer. 

Dagen efter var hela familjen Salming på isen när Börje släppte ner pucken i mötet mellan Toronto och Vancouver Canucks. 

– Han är så glad över att vara här. Jag pratade med hans familj och de säger att de nästan aldrig har sett honom så här glad. Det är därför han är här och det är därför de är här. De vill se Börje ha sådana här lyckliga stunder, sa Darryl Sittler till TT då.

Pia Salming: "Nu stänger vi dörren"

Den 17 november deltog Börje Salming på Ishockeyförbundets 100 års jubileum, och det blev 71-åringens sista framträdande. Inför en publik som aldrig ville sluta applådera formade då hockeyikonen sina händer till ett hjärta i en sista hälsing. 

— Vi kommer stänga dörren till yttre världen från och med i dag. Nu räcker det. Vi är glada och tacksamma och värms av kärleken vi får från hela Sverige, men nu behöver vi lite lugn och ro. Vi ska ta en dag i taget, sa Pia Salming i SVT:s sändning från galan.

Börje Salming tar emot priset NHL:s hederspris tillsammans med fru Pia och barnen. Foto: Maja Suslin/TT

Då visste Börje Salming att han skulle dö

Efter galan hade läkarna sagt att Börje Salming hade max tre veckor kvar att leva. Men en vecka senare, den 24 november, dog han i sitt hem i Nacka omgiven av familj och barnbarn.

– Någonstans känns det i efterhand som att orken tog slut efter det där på något vis. Det känns som att kroppen gav upp efter allt detta och vi hade ju fått besked om att det var kanske tre veckor kvar, men nu gick det två veckor snabbare, säger Stig Salming i Efter fem.

Stig Salming rör till tårar: "Tänker på Börjes fru Pia"

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.