Japanska fotbollssupportrar firade landets avancemang i fotbolls-VM i Shibuya i Tokyo.
Japanska fotbollssupportrar firade landets avancemang i fotbolls-VM i Shibuya i Tokyo. - Foto: TT

Vilt firande efter Japans avancemang

Efter en skrällartad seger mot Spanien med 2-1 i fotbolls-VM i Qatar är Japan vidare till åttondelsfinal. När slutsignalen ljöd strömmade japanska fotbollsfans ut på gatorna i Shibuya i Tokyo.


Fans klädda i landslagets blå tröjor firade och sjöng den populära ramsan "Vamos Nippon" tidigt på morgonen bland pendlare på väg till jobbet.

36-årige Munehiro Hashimoto, som var en av firarna, berättade för nyhetsbyrån AFP att han trodde att matchen skulle bli svår för Japan att vinna.

— Den började klockan fyra på morgonen här i Japan så jag tittade hemma. När de vann rusade jag ut hit. Vi klarade det!

28-årige Masaki Higuchi, med en japansk flagga över axlarna som en cape, tycker att Japan ställdes inför en del svårigheter i matchen mot Spanien.

— Men jag tycker att de visade samuraj-takter till slut.

Firandet skedde inte bara på Japans gator. Japans premiärminister Fumio Kishida tog till Twitter för att ventilera sin glädje över resultatet.

"Förbundskapten Hajime Moriyasu och spelarna åstadkom detta underbara resultat i den största och mest avgörande matchen någonsin under enorm press", skriver han.

Premiärministern ringde också till Moriyasu, som fick utstå en del kritik efter Japans 0–1-förlust tidigare under gruppspelet mot Costa Rica.

— Hela Japan känner glädjen. Ni har gett oss mod och energi, sade Kishida till förbundskaptenen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.