Xherdan Shaqiri och Schweiz får spela åttondelsfinal på tisdag.
Xherdan Shaqiri och Schweiz får spela åttondelsfinal på tisdag. - Foto: TT

Lättnad i Schweiz efter segern: "Var nervöst"

Schweiz är klart för åttondelsfinal i fotbolls-VM efter 3–2-seger mot Serbien.Såldes gör man Brasilien sällskap vidare från grupp G.Det var en väldigt svår match, säger Fabian Schär.


Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna

Lördag: Nederländerna-USA (16.00), Argentina–Australien (20.00)

Söndag: Frankrike–Polen (16.00), England-Senegal (20.00)

Måndag: Japan–Kroatien (16.00) Sydkorea – Brasilien (20.00)

Tisdag: Marocko–Spanien (16.00) Portugal–Schweiz (20.00)

Schweiz hade allt i sina egna händer när de ställdes mot Serbien i den avslutande gruppspelsmatchen.

Xherdan Shaqiri spräckte nollan när han drygt 20 minuter in satte 1–0. Sedan kom Serbien tillbaka och vände matchen efter varsitt mål av Aleksandar Mitrovic och Dusan Vlahovic. Men den serbiska glädjen blev kortvarig för strax innan halvtid kom kvitteringsmålet genom Breel Embolo.

Första halvleken, som bjöd på en hel del tuffa närkamper, slutade 2–2.

Lättnad i Schweiz

Den andra halvleken hann inte börja innan Schweiz återigen tog ledningen. Den här gången var det Remo Freuler som avslutade ett vackert anfall till 3–2.

Serbien försökte få ur sig en sista forcering, men kom aldrig nära några heta målchanser. I den 65:e matchminuten ropade man på straff efter att Mitrovic föll i straffområdet, men domaren viftade bort situationen till serbernas stora frustration.

Schweiz vann matchen med 3–2 och är vidare till åttondelsfinal tillsammans med gruppvinnaren Brasilien – som i sin tur förlorade överraskande med 0–1 mot Kamerun.

"Det var nervöst"

— Jag är väldigt glad, det var en väldigt svår match. I den första halvleken kom vi inte upp i nivå men sedan kom vi tillbaka och vann. Jag är stolt över laget för det var mycket känslor där ute. Vi ville lugna spelet men det var svårt, säger Fabian Schär.

Nu väntar Portugal i åttondelsfinalen.

— Portugal är ett av de bästa lagen. Det kommer att bli tufft. Vi spelade mot dem tidigare. Nu ska vi njuta lite och från och med i morgon så ska vi förbereda oss inför matchen.

Den schweiziske målvaktsstjärnan Yann Sommer tvingades se matchen från sidan efter att ha drabbats av sjukdom. Gregor Kobel fick chansen och medgav efter matchen att det inte var enkelt.

— Vi är självklart glada över segern, det var en härlig match. Det var faktiskt nervöst i början eftersom jag inte har spelat i landslaget på länge och det här är VM. Det var inte den lättaste matchen för en målvakt, säger Kobel.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.