De spanska spelarna deppar efter förlusten mot Marocko.
De spanska spelarna deppar efter förlusten mot Marocko. - Foto: TT

Spanien sågas efter fiaskot: "VM-knock out"

"Fiasko", "knock out", "misslyckande", kritiken mot det spanska landslaget efter sortin i VM-åttondelen mot Marocko är svidande. Trots stöd från spelarna hänger nu förbundskapten Luis Enrique löst.


Strafförlusten mot Marocko betyder att Spanien för tredje VM i rad åker ut redan innan kvartsfinalerna. Storhetstiden mellan 2008 och 2012, då man tog två EM- guld och ett VM-guld, är sedan länge passerad. "VM är för stort för oss" konstaterar tidningen Marca.

De spanska mediernas kritik låter inte vänta på sig. Mundo Deportivo samlar dagens löpsedlar under rubriken "Spaniens fiasko". Den egna löpsedeln pryds av "VM-knock out" medan Super Deporte skriver att förlusten inte var något annat än ett misslyckande.

"Jag är stolt"

Tidningen Sport slår fast att Spaniens lägstanivå är för låg och att man kan "förlora mot vilket lag som helst" om inte alla spelar på sin högsta nivå.

"Hemläxan" som förbundskapten Luis Enrique delat ut, att slå 1 000 straffar inför VM, hjälpte inte mot Marocko och 52-åringen kan snart behöva söka sig ett nytt jobb. Sport skriver att hans närvaro på sociala medier tagit bort mycket av pressen från hans spelare som öppet visat sitt stöd för sin tränare, men faktum kvarstår: laget har inte lyckats prestera under sin förbundskapten.

Direkt efter matchen var det dock inget som Luis Enrique själv ville prata om.

— Det är inte rätt tid att pratat om min framtid. Det är inte relevant, sade han.

Men det är inte enbart kritik och ledsna miner kring det Spanien. PSG:s backstjärna, och tidigare landslagsmannen Sergio Ramos stöttar laget.

"I dag mer än någonsin är vi stolta över vår flagga, jag är stolt över vårt land och över våra spelare. Spanien förlorade inte, Spanien lärde sig. Vi kommer tillbaka starkare", skriver han bland annat på sin Instagram.

Glädje i Marocko

Marockaner samlades på gatan i huvudstaden Rabat för att fira segern mot Spanien.

För de många marockanska supportrarna som tagit sig till Doha var det en helt annan verklighet. Laget är för första gången någonsin i en VM-kvartsfinal och det firades från arenan i Doha till hemlandet. På huvudstaden Rabats gator samlades tusentals firande supportrar.

— Vi kände stödet, från läktarna, från Marocko och alla andra länder runt om i världen. Jag vill tacka alla i laget som klarat det här enorma testet. Jag applåderar dem och jag delar den här glädjen med hela mitt folk, sade Yassine Bounou efter segern.

En bild på det jublande laget pryder franska L' Equipes löpsedel tillsammans med "Glädje, glädje".

— Jag kan inte tro det, det här laget utför mirakel! Det är så vackert! Jag känner mig stolt, vi gjorde det otänkbara, säger Casablancabon Lamia Afria, till France 24.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

2 timmar sedan

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.