Simon Edvinsson kommer inte att vara med i junior-VM i ishockey. Arkivbild.
Simon Edvinsson kommer inte att vara med i junior-VM i ishockey. Arkivbild. - Foto: TT

Svenska JVM-avbräcket – stjärnan nobbar

Ett tungt namn saknas i förbundskapten Magnus Hävelids första JVM-trupp.Backstjärnan Simon Edvinsson har tackat nej till juniormästerskapet i Kanada.Jag fick ett nej och då vill jag respektera det, säger Hävelid.


Fakta: Sveriges JVM-trupp

Målvakter: Ian Blomquist, Västerås, Marcus Brännman, Dubuque, Carl Lindbom, Djurgården.

Backar: Elias Pettersson, Västerås, Hugo Jonasson, Oskarshamn, Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå, Victor Sjöholm, HV71, Calle Odelius, Djurgården, Adam Engström, Rögle, Ludvig Jansson, Södertälje, Jakob Norén, Modo.

Forward: Fabian Wagner, Linköping, Fabian Lysell, Providence, Noah Östlund, Djurgården, Filip Bystedt, Linköping, Isak Rosén, Rochester, Liam Öhgren, Djurgården, Leo Carlsson, Örebro, William Strömgren, Brynäs, Jonathan Lekkerimäki, Djurgården, Milton Oscarson, Örebro, Victor Stjernborg (lagkapten), Växjö, Oskar Pettersson, Rögle, Simon Robertsson, Skellefteå.

Hävelids drömlag hade innehållit Simon Edvinsson från Detroits farmarlag Grand Rapids, men efter diskussion med spelare och klubb blev det ett negativt besked. Edvinsson spelade junior-VM i ishockey för Sverige så sent som i höstas.

— Vi har haft en dialog med Detroit och Simon, men till slut hamnar man som tränare i antingen ett ja eller ett nej. Då blev det ett nej där. Helst skulle jag vilja ha ett ja, men jag fick ett nej och då vill jag respektera det, säger Hävelid på en digital presskonferens.

"Han är topp tre"

Annars har Hävelid kunnat ta ut det lag han önskat. Med i laget finns två andra spelare från den amerikanska andraligan AHL.

Fabian Lysell, som tillhör Boston men spelar i Providence, är en av dem som Hävelid hoppas ska ta ansvar.

— Han är topp tre i Providence just nu. En viktig spelare på många sätt med erfarenhet från tidigare JVM.

En annan som har erfarenhet från JVM är Buffalos Isak Rosén, till vardags i Rochester.

— Båda har varit med i tidigare JVM och har erfarenhet av små rinkar. Sedan vet jag att de är sugna att komma in och bidra, säger Hävelid som fått garantier på att spelarna kommer att dyka upp.

— Vi har pratat med de högsta cheferna, de kommer den 18:e. De har sagt att de ser fram emot JVM och att det ingår i deras plan.

Premiär på annandagen

Om det är lite tunt om nordamerikanska stjärnor är det desto fler backar. Hävelid har valt att ta ut en back mer än det som är tillåtet i mästerskapet. Därmed kommer en spelare att få lämna laget innan premiären av mästerskapet i Halifax och Moncton, Kanada.

— Det handlar om precampen, får vi en skada där är vi nere på sex backar direkt och det är ingen fördel. Sedan kan någon bli sjuk också. Det är av praktiska skäl men spelarna vet förutsättningarna.

Målsättningen är som vanligt hög.

— Som coach och spelartrupp vill man vinna, säger jag något annat får jag nog stanna hemma, säger Hävelid som dock tar ner förväntningarna lite med att säga att målet är att i alla fall utmana USA och Kanada om guldet.

Laget åker till Kanada nästa vecka för träningsläger och förberedande matcher. Premiären mot Österrike i Halifax blir annandagsgodis för den hockeysugne, med nedsläpp 19.30 svensk tid.

TT
/
AHL
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.