Louise Hansson guldjublar på EM i somras. Nu är hon medaljkandidat på fyra individuella distanser i kortbane-VM. Arkivbild.
Louise Hansson guldjublar på EM i somras. Nu är hon medaljkandidat på fyra individuella distanser i kortbane-VM. Arkivbild. - Foto: TT

Efter succén – VM-hopp i ny gren

Hon gjorde supersuccé för ett år sedan och tog sju medaljer – till årets kortbane-VM har hon dessutom hittat en ny gren.Louise Hansson, 26, är en av medaljkandidaterna även på 100 meter medley.Det är lite av en sista minuten-grej som jag vill testa, säger Louise som där fått hjälp av sin syster, bröstsimsprofilen Sophie Hansson.


Fakta: Louise Hansson

Född 24 november 1996 (26 år).

Klubb: Helsingborg.

Tränare: Ian Hulme.

Främsta meriter, kortbana: VM-guld på 100 meter ryggsim, 4x50 meter medley och 4x100 medley, silver på 100 meter fjäril och 4x50 meter fritt samt brons på 50 meter ryggsim och 4x100 meter fritt 2021, EM-silver på 4x50 meter medley 2015 och på 4x50 meter fritt 2017, brons på 200 meter medley 2015.

Långbana: EM-guld på 100 meter fjäril och på 4x100 meter medley 2022, på 4x100 meter fritt 2014, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-silver på 4x100 meter fritt 2012 och 2022, 4x200 meter fritt 2014, EM-brons på 4x100 meter fritt 2016, på 100 meter fjäril 2021 och på 4x100 meter fritt mixed 2022.

Hanssons individuella VM-program: 100 meter ryggsim (tisdag–onsdag), 50 meter ryggsim (torsdag–fredag), 100 meter medley (torsdag–fredag), 100 meter fjäril (lördag–söndag).

Helsingborgssimmaren, som har sin träningsbas i England, blev tillsammans med Sarah Sjöström medaljdrottningar på fjolårets kortbane-VM i Abu Dhabi. De tog sju medaljer vardera.

Till årets upplaga i Melbourne finns inte Sjöström – som tagits en paus under hösten – med, vilket gör att Sveriges lagkapper försvagas.

Individuellt är dock Louise Hansson i högsta grad en medaljkandidat.

I fjol vann hon guld på 100 meter ryggsim, tog silver på specialdistansen 100 meter fjäril – där hon vann EM-guld i långbana i augusti – och brons på 50 meter ryggsim.

Alla de tre grenarna finns i hennes program den här gången också.

Dessutom 100 meter medley där hon under världscupen satte personligt rekord två gånger om. Hon har näst bästa anmälningstid i VM-startfältet.

— Det gick bra på världscupen och jag slog personligt rekord på tider som gör att jag tillhör toppen. Det känns som en öppen gren, säger hon.

Tips från syrran

Det är bröstsimmet som är utmaningen för Louise Hansson. Där har hon fått tips av systern Sophie Hansson som tillhör världstoppen.

De två tränar tillsammans på Loughborough University i England sedan i höstas.

TT: Är hon din bröstsimstränare?

— Ja, precis (skratt). Hon är nog inte så nöjd med mig. Det har inte blivit så mycket bröstsimsträning, men litegrann för att hitta någon form av känsla, säger Louise Hansson som också simmade medley i början av sin karriär.

Louise Hansson har under de senaste åren tagit klivet rakt in i världseliten. I långbana är det i fjäril ännu så länge. I kortbana dessutom i rygg och medley.

Medaljfesten i fjol betydde mycket för självförtroendet – men innebär också att pressen har ökat.

— Det känns lite som … hur ska man toppa det? Allting gick verkligen ens väg där. Jag har svårt att tänka mig att jag får uppleva fler såna mästerskap i min karriär där allting går som på räls.

Medaljchans på allt

TT: Känner du att du har segerchans i alla dina grenar?

— Jag försöker att inte lägga någon större tanke på det. Jag går in i ett nytt läge, definitivt, med mer press på mig själv, även utifrån. Jag försöker bara lära mig av det och vet att jag har goda chanser i allt. Målet är att försöka fajtas om medaljerna i alla mina grenar, säger hon.

Men konkurrensen är också hårdare då hemmanationen Australien, som inte var med i fjol av pandemiskäl, storsatsar.

— Det har varit mycket snack om att kanske inte hela världseliten skulle vara på plats. Men kollar man mina grenar så är i stort sett alla med. Det är väl i medleyn det är lite mer tomt, säger hon.

Sverige tog fyra guld, fem silver och tre brons i fjol och gjorde sitt bästa kortbane-VM i historien sett till medaljtotalen. Två av gulden och totalt fyra medaljer kom i lagkapp där Sverige dessutom tangerade världsrekordet på 4x50 meter medley.

Med Sjöström borta lär det bli svårt med en sån medaljsuccé. Vid sidan av Louise Hansson är det främst bröstsimmarna Sophie Hansson och Erik Persson som kan utmana om medaljer.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

3 timmar sedan

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.