Antoine Griezmann, en av VM-slutspelets främsta spelare. Arkivbild.
Antoine Griezmann, en av VM-slutspelets främsta spelare. Arkivbild. - Foto: TT

Deschamps smarta drag – Griezmann som mittfältare

Skador ställde till det, något var han tvungen att göra.Förbundskaptenen Didier Deschamps funderade, tog sedan Atlético Madrids anfallsstjärna Antoine Griezmann åt sidan och sade:Jag vill att du tar ett steg tillbaka på planen.Det är en av anledningarna bakom att Frankrike möter Argentina i VM-finalen på Lusail-stadion.


Succén lät inte vänta på sig. Griezmann, 31, ses som en av mästerskapets främsta spelare. I match efter match har han understött anfallstrion Ousmane Dembélé, Olivier Giroud och Kylian Mbappé.

I en ytterposition på det franska tremannamittfältet får han utlopp för sin kreativitet, snabbhet och förmåga att bryta in i straffområdet. Glöm inte heller hans precisa tillslag på frisparkar och inlägg.

Kylian Mpabbé och Olivier Giroud hamnar i fokus och får rubrikerna, men Antoine Griezmann har i sin nya roll gett det franska anfallsspelet en ny dimension. Han verkar också nöjd med Deschamps mästerliga taktiska drag.

— Jag är skyldig honom allt i min landslagskarriär. Jag ger allt för tröjan, för Frankrike, men också för honom, sade Griezmann nyligen till internationella medier.

— Varje match, varje sak jag gör på planen är som ett tack till honom. Jag vill göra allt för att göra honom stolt över sin nummer sju.

Deschamps får emellanåt kritik för att hans landslag spelar lite tråkigt och riskminimerar för mycket.

Tio år som förbundskapten

Han har suttit på sin post längre än de flesta av hans kollegor överlever den utsatta positionen som förbundskapten. Det är nu tio år sedan han ersatte Laurent Blanc efter EM-slutspelet i Ukraina och Polen.

Deschamps meriter talar före sig själva: kvartsfinal i VM 2014, final i EM 2016, världsmästare 2018, vinnare av Nations League och nu är han en seger från att bli historisk genom att föra fransmännen till ett andra raka VM-guld.

Didier Deschamps, Frankrikes förbundskapten.

Visst har han varit ifrågasatt, i synnerhet efter EM-missen sommaren 2021. En lång kontrovers med Karim Benzema delade också de fotbollsintresserade fransmännen i två läger, men Deschamps vann den striden.

Relationen mellan Ballon d'Or-vinnaren och Deschamps har de senaste dagarna poppat upp igen, men det är lätt att gå vilse i vad som är sanning och vad som är spekulationer och rykten.

Helt klart är Benzema inte aktuell för finalen.

"Vill veta vad du känner"

Antoine Griezmanns förhållande till den 54-årige tränaren tycks vara djupare och varmare. Griezmann har under VM påpekat att han uppskattar Deschamps sätt att närma sig spelarna.

— Han gillar att prata med sina spelare och vill veta vad du känner. Varje gång han ger en order eller ett råd följer du honom, säger Griezmann.

Är han helt enkelt en vinnare, Deschamps? Som spelare vann han Champions League och var lagkapten när Frankrike körde över Brasilien med 3–0 i VM-finalen på Stade de France 1998.

Ett decennium senare är han i sin tredje final i de fyra senaste stora turneringarna.

Så hur gör han det?

En mix av mycket

Kort och gott: Han jobbar hårt och har sett till att ha kunniga medarbetare omkring sig. Deschamps tonar helst ned sig egen betydelse.

— Det är svårt att vinna, speciellt ett VM och det är ännu svårare att vinna det igen. Du behöver kvalitet och talang, men de sakerna i sig räcker inte. Utan mentaliteten, rätt tankesätt och beslutsamhet är det omöjligt att vinna på den här nivån, sade han till nyhetsbyrån AFP inför mästerskapet.

Det anmärkningsvärda om Les Bleus vinner finalen är att det sker utan ordinarie spelare som Paul Pogba, N'Golo Kanté och Lucas Hernández. Eller så är det just därför. Deschamps behövde hitta andra lösningar – och har lyckats hittills.

— Jag är inte det viktigaste här. Vi har chansen att behålla vår titel och det är redan en stor prestation. Låt oss hoppas att vi kan vara ännu gladare på söndag, säger Didier Deschamps.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!